Вицепремиерът и министър на регионалното развитие и благоустройството Гроздан Караджов

...
Вицепремиерът и министър на регионалното развитие и благоустройството Гроздан Караджов
Коментари Харесай

Гроздан Караджов: Индексацията на договорите не цели да обслужи интересите на строителите

Вицепремиерът и министър на районното развиване и благоустройството Гроздан Караджов съобщи, че законодателният акт на индексацията в строителството не цели да обслужи компаниите - изпълнителки. Той сподели това по време на съвещанието на отрасловата парламентарна комисия, на което се разисква законопроект за изменение и допълнение на Закона за публичните поръчки, импортиран от Настимир Ананиев и група народни представители на 13 май.

Основният проблем, който среща страната сега при реализацията на обществени планове, на първо място в общините, само че и в централната държавна администрация, е невъзможността както да бъдат подписани контракти по предложения от 2018, 2019 и 2020 година и до началото на 2021 година, по този начин и контракти, подписани по такива предложения, само че през изтеклата година, които са станали жертва на тези съществени инфлационни процеси, посочи министърът, представен от Българска телеграфна агенция.

Той подсети, че ведомството дружно с финансовото министерство, са създали обширен разбор и има сериозна научна база, в това число и с помощ от Националния статистически институт, за другите подотрасли в строителството тъкмо каква инфлация са претърпели. Резултатите от това изследване са отразени в план на методика, която от през вчерашния ден е на страницата на министерството, сподели Караджов и добави, че там са отразени числата, които се получават като инфлация в 6 подотрасъла.

Министърът добави, че методиката е съветвана с Камарата на строителите в България, като част от техните възражения са отразени в нея. Като главен миг на разминаване остава този таван от 15 %, добави министърът и посочи, че в този момент се търси доближаване на позициите с браншовите организации във връзка с методиката.

Ако Народно събрание одобри препоръчаните промени в закона, на това съображение по-късно ще се вкара посредством разпореждане на Министерски съвет методиката като част от Правилника за приложение на Закона за публичните поръчки, сподели още министърът.

Това е потребност на страната, на общините на централната администрация, още веднъж акцентира министърът. Той заяви, че по Оперативна стратегия " Околна среда " има застрашени от нереализиране планове за 1,1 милиарда лв., от тях в Министерство на регионалното развитие са планове за ВиК за 800 млн. лв. и тези пари подлежат на връщане, в случай че България не ги осъществя. По Програмата за развиване на районите сумите са за 1,3 милиарда лв., а от общините - 4,3 милиарда лв..

Размерът на държавния проблем е великански, не се касае за корупция и не заслужаваме от антикорупционната комисия да бъдем атакувани, че правим корупционна активност в услуга на фирмите-изпълнители, съобщи министърът.

По време на полемиката в комисията по проектозакона, обвързван с индексацията в строителството, министър Караджов съобщи, че той няма да окаже въздействие върху бюджета, тъй като във всеки бюджет, включително и в настоящия, има буфери. Той добави, че оперативните стратегии разполагат с нужните запаси, като посочи, че става дума за други планове, които не са станали и те освобождават финансиране, което е задоволително да се поеме индексацията. Ако се наложи да се трансферират поради националното финансиране фондове от едно перо на бюджета в друго, по тази причина е постановлението на Министерски съвет, с него освен ще се промени методиката като част от Правилника за приложение на Закон за обществените поръчки, само че и ще се дадат тези финансови източници, добави министърът. Като цяло текстът на законопроекта няма вътрешни несъгласия, сподели още Караджов.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР