Вицепремиерът и министър на регионалното развитие Гроздан Караджов е депозирал

...
Вицепремиерът и министър на регионалното развитие Гроздан Караджов е депозирал
Коментари Харесай

Гроздан Караджов подаде оставка, останалите 3-ма министри от ИТН засега не са го направили

Вицепремиерът и министър на районното развиване Гроздан Караджов е подал оставката си още в сряда- часове, откакто министрите от „ ИТН “ (ИТН) напуснаха съвещанието на Министерския съвет поради актуализацията на бюджета.

Останалите трима министри от Има Такъв Народ - на енергетиката Александър Николов, на външните работи Теодора Генчовска и на спорта Радостин Василеввсе още не са го създали.

Председателят на парламентарната група на Има Такъв Народ Тошко Йорданов съобщи пред публицисти, че няма подозрение, че и тримата ще си подадат оставките. Той уточни, че министърът на енергетиката Александър Николов е в чужбина и затова не го е направил, без да посочи за какво не го вършат другите двама.

В сряда водачът на Има Такъв Народ Слави Трифонов разгласи, че партията непринудено излиза от ръководството на страната и отдръпва своите министри от кабинета. На собствен ред министър председателят Кирил Петков сподели, чена съвещанието на държавното управление министърът на районното развиване Гроздан Караджов е изискал невиждано нарастване на бюджета на ведомството мус 3.6 милиарда лева

" В тази актуализация той изиска в допълнение 3,6 милиарда лева да бъдат платени на същите тези компании, които последните няколко години бяха разследвани от министър Бойко Рашков за злоупотреби. Когато ние казахме, че тази актуализация е за нарастване на пенсиите, да помогнем на работещите фамилии и да понижим цените на бензина и дизела, както и да премахнем Данък добавена стойност на хляба, получихме противоположен отговор, че те няма да се съгласят ", сподели Кирил Петковв сряда.

На собствен ред Гроздан Караджов на нарочна конференция още веднъж изясни, че това са неистини и разгласи, че се отваря дупка в бюджета от 3.9 милиарда лв..

„ Аз в никакъв случай не съм желал тези пари, няма нито един ред от моя страна, обвързван с тези неистини и с такива претенции “, сподели Караджов. Той прочете стенограмата от съвещанието на Министерски съветв сряда.

Гроздан Караджов изясни, че отговорностите от 3.9 милиарда лева са се натрупали вследствие на решенията на Народното събраниесвързани с разплащането на пътните компании.

Той изясни, че 1. 2 милиарда лв. са парите за разплащане с пътностроителните компании за осъществени от тях действия по настоящи поправки и поддържка на сектори. От тях към този момент са платени половината – към 650 млн. лева До 30 юни персонално министър председателят Кирил Петков даде обещание за заплати на компаниите останалата част, сподели Гроздан Караджов.

Обещанието беше до 30 юни да се изплатят сумите единствено за действително осъществената активност, които трябваше да се открият слез инспекция на договорите от работна група. Резултатите от тази инспекция към момента не са обществено показани.

Други 1 .2 милиарда лв. , по същото решение на Народното събрание,са за дотъкмяване на стартирани 278 пътни пътни прави, които са оставени неремонтирани, сподели Караджов.

Още 500 милиона лв. са нужни на държавната компания " Автомагистрали " за разплащане с доставчиците на материали и техника за строителството на автомагистрала " Хемус " и скоростния път Видин - Ботевград.

Още 500 млн. лева бяха планувани за общините за реализацията на ВиК планове и ремонт на общински пътища, уточни Караджов.

Регионалният министър сподели, че депутатите от Има Такъв Народ ще поддържат бюджета в обществената част.

„ Алармирам, че се отваря систематичен риск за бюджета и за републиканската пътна мрежа, тъй като аз би трябвало да предпочитам едноот няколко неща -да откажем финансиране на общините, да не създадем нужните възлагания, тъй като 660 млн. към този момент са изхрачени, т.е. ние би трябвало да не ремонтираме тези пътища, които саобещани на хората, а това ще сътвори риск “, сподели Караджов.

В суматохата, че изпускат ръководството, както стана при избора на гуверньор на Българска народна банка, започнаха по същия метод и в този момент да приказват за крадливите компании, милиарди, за неща, които нямат нищо общо нито с проблема с напусканетоназаседанието на Министерския съвет, нито дават отговор на обстоятелствата, добави Караджов.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР