Вицепремиерът и министър на икономиката и индустрията Корнелия Нинова присъства

...
Вицепремиерът и министър на икономиката и индустрията Корнелия Нинова присъства
Коментари Харесай

Роботи чистят язовирите, за да няма наводнения

Вицепремиерът и министър на стопанската система и промишлеността Корнелия Нинова участва на проява на работата на техника за отдалечено роботизирано разчистване на язовири , която се употребява и в битката с горските пожари.

" Една от главните аргументи за преливания и наводнения са непочистените корита и стените на язовирите. Самоходните роботи, които закупихме, са доста ефикасни, екологични и потребни в няколко направления ", сподели Нинова пред публицисти край язовир " Големо село ".

Тя сподели още, че без човешко наличие машините могат да се движат по надолнище до 55 градуса и да преодоляват насечени терени, а отрязаната от роботите маса се трансформира в тор, който може да се употребява за торене, оповестиха от Министерството на стопанската система и промишлеността.

" Спестяват се доста старания и време за язовирите, които ние стопанисваме. Необходими са ни към 10 000 служащи и може би 4-5 година, с цел да се оправим с почистването им, а в този момент с тези 8 машини това ще стане доста бързо. ", уточни Нинова. " Те могат да вършат и просеки при горски пожари, с които се стопира огънят ", сподели още тя.
 Определени са язовирите за ремонт
Определени са язовирите за ремонт

Осигурено е финансиране

Корнелия Нинова означи, че техниката е благосъстоятелност на Държавно дружество " Управление и стопанисване на язовири " и се съхранява в 8 поделения, разпределени на територията на цялата страна.

Нинова сподели още, че язовир " Големо село " е от първа степен на заплаха , като аргументи за това са неговото заблатяване и самата язовирна стена. " Превеждайки стената в положително положение, ние предотвратяваме наводнения, тъй като наоколо е пътят Кюстендил-Дупница и жп линия, които са извънредно значими инфраструктурни обекти и ще се стараем да не допуснем повреди. Ежечасно се наблюдават равнищата на всички язовири в страната и взимаме навременни ограничения. ", съобщи тя.

В отговор на журналистически въпрос, Корнелия Нинова заяви, че сега стартира проучване на 384 язовира и се приготвя социална поръчка за ренонтните действия, които ще бъдат нужни . " Знаете, че до момента се даваха пари за ремонт на избрани компании. 500 млн. лева се наляха за ремонт на язовири, дотук имаме единствено един. Изцяло променяме метода - пари да не се крадат и да има успеваемост от тези поправки. Минаваме напълно през процедури за социална поръчка, бистрота, механически обзор, проучване на язовири и всичко ще бъде пред очите на хората. И те да знаят, че парите им отиват за тяхното успокоение. ", акцентира Нинова.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР