Вицепремиерът и икономически министър Корнелия Нинова заяви в интервю за

...
Вицепремиерът и икономически министър Корнелия Нинова заяви в интервю за
Коментари Харесай

Нинова обясни защо растат цените. Не коментира войната на Путин

Вицепремиерът и стопански министър Корнелия Нинова съобщи в изявление за бТВ, че има търговци, които спекулират с цените на стоките и по тази причина тези цени вървят нагоре.

„ Спекулата, растежът на цените зависят от няколко неща. Първо е от предлагането. Изречението „ Има олио да залеем цялата страна “ значи има задоволително предложение. Ако няма задоволително стока, тогава скачат цените “, разяснява Нинова.

„ Нормалният пазарен развой - предложение и търсене - е гаранция, че ще има естествени цени. Търсенето да не пораства, по този начин както знаете за една нощ - за олиото, за бензина, и внезапно голямо търсене. Това основава недостиг и подвига цените “, изясни Нинова.

Тя продължава да твърди, че някои търговци спекулират. Комисията за защита на конкуренцията е направила инспекции на над 400 магазина. В един от магазините олио е доставено на 3,21 лева с Данък добавена стойност, а го продават на 6,49 лева

Нинова даде образец с Гърция, където е натрапен таван на облагата на компаниите. „ Тоест, в случай че ти доставят олиото на 3,21 лева и го продадеш на 6,49 лева, ти лишават лицензите и закриват компанията “, сподели Нинова и посочи, че не предлага такова нещо все още, само че е допустима мярка.

„ Твърдението, че въвеждането на форсмажор е „ хрумка на Българска социалистическа партия “ не е правилно. Инициативата пристигна от българските компании, а задачата е да ги защитим да не банкрутират и да не се освобождават хора от работа. Нашата цел е да спасим българската стопанска система “, сподели още Нинова.

По думите й през последните дни са се изговорили доста погрешни неща от политици, анализатори и икономисти, които не познават материята и декларират, че това е безсмислено и излишно.

Нинова сподели писма от Българската търговско-промишлена палата, от работодателски организации, от Камарата на строителите до премиера Кирил Петков, до нея и Теодора Генчовка. „ Когато ги получихме, преди две съвещания разисках с сътрудниците в Министерски съвет плюсовете и минусите и попитах съгласни ли сте да предприемем ограничения. Отговорът беше „ да “, само че го направете деликатно, проучете, с цел да не създадем някой проблем “, посочи Нинова.

Тя сподели и изследване по какъв начин е организиран форсмажор в целия свят, както и отзиви и мнения на наши търговски представители. „ След като направихме тези изследвания и подготвихме акта по молба на компаниите, последва естествено разискване и координиране. Ние имаме и политическа, и административна и съдружна просвета и не бих си разрешила да направя каквото и да е без екипът да го разиска “, посочи още Корнелия Нинова.

Представи документи, които демонстрират, че концепцията е съгласувана с Министерство на външните работи, Министерството на правораздаването, Министерство на труда и обществената политика, Министерството на здравеопазването, Министерството на околната среда – всички без забележки. „ Това освен е разисквано, а подписано и потвърдено от сътрудниците “, изрично бе тя.

Такова писмо е изпратено и до Министерството на нововъведенията, само че от там към момента няма отговор. „ Но в сряда, когато го разгласих обществено, нямахме нито един отвод до този момента “, добави Нинова.

„ Ако в действителност настройките са, че не трябва да го вкарваме, ще го обсъдя с сътрудниците. Ако не са съгласни, да си отдръпват подписите от тези писма. Дано след няколко месеца, като стартират да банкрутират компании затова, а не по някакви други, да не се сетим за този диалог със забавяне “, сподели министърът на стопанската система.

На въпрос какво мисли за Владимир Путин вицепремиерът съобщи, че не дава персонални оценки на водачи на страни или партии. „ Мога да правя оценка събитията, последствията за България, само че лични оценки не върша “, съобщи тя.

„ Това е война и нямаме съмнения за протичащото се. Нашият народен съвет има позиция по тази тематика. Това е експанзия, която ние осъждаме “, сподели още Нинова.

Тя не е съгласна с предлагането в България да идват американски елементи. Според нея президентът Румен Радев е прав, казвайки, че който вземе решение за даване на въоръжение, въвлича България във война.

Що се отнася до ареста на Бойко Борисов, Нинова счита, че прокуратурата трябваше да образува досъдебно произвеждане и да стартира събиране на доказателства. " След което в двумесечен период да излезе пред обществото и да съобщи, че е събрала задоволително доказателства, повдига обвинявания на Борисов и Горанов и внасяме обвинителен акт в съда. Или не събрахме задоволително доказателства и прекратяваме делото “, разяснява тя.

Нинова съобщи, че не вижда нарушавания в процеса по претършуване, обиск и изземвания. „ Видяхте, че няма нито принуждение, нито унизителни за човешкото достолепие фрагменти, на каквито сме били очевидци в предишното при господин Цветанов. Така че нямам доверие това да докара до неоправдателни присъди в Страсбург “, счита Нинова.

Според нея борбата сред Министерство на вътрешните работи и прокуратурата е нездравословна за възприятието за правдивост, което хората желаят да усетят. „ Докато Министерство на вътрешните работи и прокуратура мерят кой какви доказателства е събрал и не е събрал, няма да има правдивост. Затова считам, че прокуратурата би трябвало да се намеси по-решително. Можеше от дълго време да е образувала досъдебно произвеждане, да си е провела процеса по събиране на доказателства и да е дала изясненост на обществото има или няма закононарушение и този въпрос да завърши. С това туптене на топката и прекачване на отговорност и обвинявания само към Министерство на вътрешните работи няма да се стигне до този резултат, за който хиляди хора стачкуваха по площадите “, счита Нинова.

Тя съобщи, че не е знаела за акцията на Министерство на вътрешните работи и е научила от медиите за нея. Според Нинова не е редно да се разбере по този метод. „ Трябваше да го обсъдим авансово или най-малко да бъдем осведомени, с цел да имаме подготвеност за реакция. Но разбирам и сътрудниците, че са се опитвали да запазят предварителните следствени дейности в по-малък кръг хора, с цел да не изтече информация “, сподели министърът на стопанската система.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР