Вицепремиерът и финансов министър Асен Василев подготвя нов закон, който

...
Вицепремиерът и финансов министър Асен Василев подготвя нов закон, който
Коментари Харесай

Асен Василев подготвя закон, който да се прилага при външни санкции, подобни на Магнитски

Вицепремиерът и финансов министър Асен Василев приготвя нов закон, който да се ползва от българската страна в случаи на наложени наказания от други страни, които заплашват финансовата система и стопанската система на страната. Затова заяви самият Василев на 4 февруари по време на парламентарния надзор.

от Парламентарната група на Движение за права и свободи, като водачът на партията Мустафа Карадайъ насочи обвинявания против Василев от трибуната на Народното събрание, че ползва непознато законодателство на българска територия. Депутатът Делян Пеевски репликира на няколко пъти на всеослушание от мястото си.
 Делян Пеевски опонираше от място в залата.
В отговор финансовият министър сподели, че е станало ясно, че се постанова правенето на подобен закон още през юни 2021 година, когато Делян Пеевски, Васил Божков и Илко Желязков по световния от американското финансово министерство. Ограниченията, които Съединени американски щати тогава наложи, включват блокиране на собствеността на глобените на територията на Съединени американски щати, както и ограничения против компаниите и организациите, свързани тях.

Реакцията на кабинета тогава беше да сътвори личен "черен лист " на компаниите, асоциирани с тримата, които също биха могли да бъдат наранени от глобите. Така нареченият "български черен лист " включва 98 компании.
 Мустафа Карадайъ насочи рецензии към министъра на финансите Асен Василев във връзка със глобите по световния закон
Създаването му беше подложено на критика от Пеевски, Божков, Желязков, партиите Движение за права и свободи, ГЕРБ и други политици и предприемачи с аргумента, че дефакто ползва непознато законодателство на българска територия, където то не би трябвало да важи.

Само преди ден, на 3 февруари да приключи действието на българския "черен лист ". До съда се стигна откакто 62 наранени лица подадоха тъжби. Сред тях са майката на Делян Пеевски Ирена Кръстева, компаниите "Интернюз 98 " и "Нове Интернешънал ",

В решението Съдът приема, че въпреки всичко "глобалният закон „ Магнитски “ би могъл да бъде съображение за бързи и своевременни дейности на националните управляващи, само че при съществуването на народен закон , какъвто в тази ситуация не е налице ". Това значи, че законът "Магнитски " няма директно приложение в страната, тъй като в България няма закон, който да дефинира по какъв начин да работи държавното управление при положение на сходни външни наказания.

През юни държавното управление заяви, че се базира на настоящия Закон за ограниченията против изпирането на пари, защото няма законодателство, което да подхожда на американския закон.

В Народното събрание в петък Асен Василев сподели, че българският "черен лист " е бил основан от първия длъжностен кабинет с министър председател Стефан Янев, където той беше финансов министър, с цел да "предпази стопанската система на България ".

"Ние трябваше да се оправим с една извънредно тежка обстановка, когато излезе световният закон "Магнитски " и действително имаше предпоставки финансовата система, стопанската система на България да попаднат под доста тежки удари ", сподели Василев.

Това решение се е наложило поради "дупки в законодателството ", които вицепремиерът в този момент пробва да запълни с новия законопроект. Той се работи взаимно с министерството на правораздаването, тъй като излиза отвън обсега на финансовото министерство.

"Въпросът е по какъв начин да се балансира отбраната на българската стопанска система и банкова система с правата на съответните лица, попадащи под наказания ", сподели още той.

Вицепремиерът планува период от няколко седмици до момента в който законопроектът бъде показан в Народното събрание.
 Санкциите на Съединени американски щати: какви са, против кого са и какво следва?  please wait The code has been copied to your clipboard. The URL has been copied to your clipboard
No media source currently available
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР