Вицепремиерът и финансов министър Асен Василев обяви в сряда, че

...
Вицепремиерът и финансов министър Асен Василев обяви в сряда, че
Коментари Харесай

Някои идеи за антикризисния пакет

Вицепремиерът и финансов министър Асен Василев разгласи в сряда, че държавното управление приготвя антикризисен пакет, с цел да отговори на растящата инфлация. Детайли по пакета се чакат до седмици и евентуално няма да се чака актуализацията на бюджета, планувана за средата на годината. Според вицепремиера ще има потребност от гласоподаване в Народното събрание, което значи, че може да се чака приемане най-рано през май.

Има ли бюджетни запаси?

Държавният бюджет за първите три месеца на годината демонстрира нарастване на данъчните и неданъчните доходи с над 12% - жестоко, това е два пъти по-бързо от заложения в бюджета напредък на приходите. И тук би трябвало да имаме поради, че занапред увеличената инфлация ще донесе повече доходи от Данък добавена стойност през идващите месеци. Отделно с приемането на проекта за възобновяване ще има и повече европейски запаси през втората половина на годината. В същото време заложените амбициозни капиталови разноски в бюджета мъчно ще се осъществят – към този момент е април, няма време да се проведат публични поръчки, да се подпишат контракти, те да се изпълнят и да се стигне до заплащане.

Накратко обстановката с бюджета е, че приходите порастват по-бързо от предстоящото, а разноските ще се извършват в по-малък размер от заложеното, т.е. ще останат неизползвани финансови запаси, които могат да се пренасочат към антикризисни ограничения. Отделно, несъмнено, имаме и свръхпечалбите на държавните енергийни сдружения, които също могат да се употребяват – или като влязат в бюджета под формата на дивиденти, или непосредствено в границите на енергийния бранш. В този смисъл, без проблем могат още напролет да се заделят най-малко 1 милиард лв. за незабавни антикризисни ограничения, които да се усилят с още няколко милиарда при актуализацията през юли.

Еднократни или непрекъснати ограничения?

Най-лесният вид е да се дават някакви еднократни помощи – по същия метод, по който предходната седмица бяха отпуснати 140 милиона лв. за добавки към пенсиите преди Великден. Знаем, че в Германия също предложиха еднократна помощ от 300 евро за всяко домакинство плюс 100 евро за всяко дете в семейството. Такива незабавни и еднократни ограничения могат относително бързо да стигнат до семействата и бизнеса, само че евентуално такива ограничения няма да са задоволителни – тъй като не наподобява да се задава бързо разрешаване на казуса. Инфлацията няма да изчезне толкоз бързо, че да се оправим единствено с еднократни и незабавни ограничения.

Трябва да се намерения за по-дългосрочни ограничения

Например, вместо да се успокояваме, че цената на тока на борсата понижава с идване на пролетта, би трябвало да се употребява моментът, с цел да се подсигурява допустима цена на тока за идната есен и зима. Това може да стане или с по-дългосрочна стратегия за обезщетения, контрактувана с бизнеса – или да се сътвори опция за подписване на дълготрайни контракти, които да подсигуряват опазване на цената на тока за една година напред. По този метод бизнесът ще има повече успокоение и цената на тока няма да сътвори нова инфлационна вълна, което ще е добре за семействата.

По отношение на семействата вместо помощи може да се заложи на структурно решение. Преди няколко месеца с Института за пазарна стопанска система предложихме различен бюджет, който планува понижение на осигурителните вноски с 12 процентни пункта, което да обезпечи 5.3 милиарда лв. по-висок наличен приход за семействата, по-висока претовареност и изсветляване на претовареност, приходи и ползване. Това предложение може да се извърши в целокупност или да се модифицира, само че e един модел за решение на няколко казуса едновременно – по едно и също време е антикризисна мярка, само че и структурна промяна адресираща дългосочни проблеми на пазара на труда.

Георги Ангелов, старши икономист, Институт „ Отворено общество ”

 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР