Витамин В12, известен още като кобаламин, е един от осемте

...
Витамин В12, известен още като кобаламин, е един от осемте
Коментари Харесай

Витамин В12 – защо е толкова важен и всичко, което трябва да знаете

Витамин В12, прочут още като кобаламин, е един от осемте витамина от групата В. Витамин В12 е нужен за здравето и вярното действие на нервната тъкан, мозъчната функционалност и алените кръвни кафези. Научете всичко за витамин В12 и за какво е толкоз значим.
Приемате ли задоволително количество витамин В12 ? Ако желаете да бъдете здрави, би трябвало да сте сигурни, че в организма ви има нужното количество от кобаламина , както още се назовава витамин В12. Този витамин играе значима роля в доста процеси в тялото, а неговият недостиг може да докара до редица здравословни проблеми.
 

Тъй като човешкият организъм не синтезира самичък В12, вие би трябвало да си го набавяте посредством храната или благодарение на хранителни добавки . А набирането би трябвало да бъде постоянно, защото тялото не съхранява витамин В12 дълго време. Всяко ненужно количество пък се изхвърля дружно с урината.

 
Значение на витамин В12
Витамин В12 играе жизненоважна роля за естественото действие на мозъка, нервната система, както и при образуването на червени кръвни кафези. Витамин В12 също по този начин оказва помощ да се контролира и синтезира ДНК. Освен това той подкрепя абсорбирането на фолиева киселина и улеснява освобождението на сила. Недостигът на витамин В12 може да направи човек по-податлив на инфекции.
Хранителни източници на витамин В12
Витамин В12 се съдържа най-вече в животинските артикули: яйца, риба, другите типове месо, морски блага, мляко, сирене, кисело мляко. В12 може да бъде открит и в някои хранителни артикули от квас.

Веганите и вегетарианците могат да си набират витамин В12 посредством хранителни добавки. Това е изключително значимо по време на бременност и кърмене. Задължителна е обаче консултацията с доктор преди приема на каквато и да е добавка.

 Витамин В12 – за какво е толкоз значим и всичко, което би трябвало да знаете
Източник: rozali.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР