Витамин С е водоразтворим витамин, който се среща в много

...
Витамин С е водоразтворим витамин, който се среща в много
Коментари Харесай

Плодовете и зеленчуците с най-много витамин С

Витамин С е водоразтворим витамин, който се среща в доста храни - изключително в плодовете и зеленчуците. Известно е, че е мощен антиоксидант, както и че има позитивни резултати върху здравето на кожата и имунната функционалност. Също по този начин е жизненоважен за синтезата на колаген, съединителната тъкан, костите, зъбите и дребните кръвоносни съдове.

Човешкото тяло не може да създава или съхранява витамин С. Затова е значимо той да се употребява постоянно в задоволително количество.

Препоръчителната дневна доза витамин С е 30 мг до 60 мг по отношение на възрастта; при бременни и кърмачки потребността от витамин C e 100 мг на ден. Ако е налице съществено болестно положение, потребностите на организма могат да набъбнат даже сред 500-1000 мг.

Симптомите на дефицит на витамин C включват кървене на венците, чести натъртвания и инфекции, неприятно укрепване на рани, анемия и други

Ето и кои са храните с високо наличие на витамин С.

1. Какаду сливи

Какаду сливи (Terminalia ferdinandiana) е австралийска храна, съдържаща 100 пъти повече витамин С от портокалите. Този плод има най-висока централизация на витамин С - до 5 300 мл на 100 грама. Само една слива има 481 мг витамин С, което е 530% от дневния банкет за възрастен.

2. Вишни

 Вишни Снимка: Стоянка Русенова

Само половин чаша (49 г) вишни доставят 822 мл витамин С или 913% от дневната доза. Проучвания при животни, употребяващи дестилат от ацерола, демонстрират, че може да имат свойства за битка с рака, да попречат на увреждането от UV лъчи на кожата и даже да намалят увреждането на ДНК, породено от неприятна диета.

3. Шипки

Шипките от дълго време за известни с огромното си наличие на витамин С, което ги прави незаменими през по-студените месеци.

4. Чили чушки

 Люти чушки

Зелените люти чушки съдържат 242 мл витамин С на 100 грама. Ето за какво една зелена чушка доставя 121% от дневния банкет, до момента в който една алена - 72%.

5. Гуава

Този розов тропически плод пораства в Мексико и Южна Америка. Една гуава съдържа 126 мл витамин С или 140% от витамин С.

6. Жълти пиперки

 Жълти чушки

Съдържанието на витамин С в сладките пиперки се усилва, когато узряват. Само половин чаша (75 грама) жълти чушки обезпечава 137 мл витамин С или 152% от Дъждовни води, което е двойно повече от количеството, което се намира в зелените чушки. Жълтите чушки съдържат най-високата централизация на витамин С на всички сладки пиперки с 183 мл на 100 грама.

7. Черно френско грозде - касис

Половина чаша (56 грама) касис (Ribes nigrum) съдържа 101 мг витамин С или 112% от дневния банкет.

8. Мащерка

 Прясна мащерка

Прясната мащерка има три пъти повече витамин С от портокалите и е една с най-високите концентрации от всички кулинарни билки с витамин С.

9. Магданоз

Две супени лъжици (8 грама) свеж магданоз съдържат 10 мг витамин С, осигурявайки 11%.

10. Кейл

 Кейл

Една чаша нарязан недопечен кейл обезпечава 80 мг витамин С.

11. Киви

Проучванията демонстрират, че богатите на витамин С киви могат да оказват помощ за понижаване на оксидативния стрес, намаление на холестерола и възстановяване на имунитета.

12. Броколи

 Броколи

Броколите са кръстоцветни зеленчуци. Половина чаша сварени броколи обезпечава 51 мл витамин С.

13. Брюкселско зеле

Подобно на множеството кръстоцветни зеленчуци, брюкселското зеле също има високо наличие на фибри, витамин К, фолат, витамин А, манган и калий.

14. Лимони

 Лимонив

Лимоните съдържат 77 мл витамин С на 100 грама, като един междинен лимон доставя 92% от Дъждовни води.

15. Личи

Един плод проличава обезпечава съвсем 7 мл витамин С или 7.5% от нужните за ден, до момента в който една чаша - 151%.

16. Райска ябълка

 Райска ябълка Снимка: Албена Атанасова

Персимоните са оранжев плод, който наподобява външно на оранжев домат. Има доста разнообразни сортове, всички от които са отлични източници на витамин C.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР