Витамин B5 е един от най-използваните компоненти в шампоани и

...
Витамин B5 е един от най-използваните компоненти в шампоани и
Коментари Харесай

Защо витамин B5 е толкова важен и как да си го набавим?

Витамин B5 е един от най-използваните съставни елементи в шампоани и маски за коса, заради свойствата си да хидратира косъма и да предизвиква възстановителните процеси. Присъства и в няколко храни, чиято консумация е потребна.

Известен е още под името " пантотенова киселина " или " пантенол ". Често се среща в продуктите за коса, защото ниското му молекулно тегло е в положение да проникне надълбоко в кутикулата на косъма, хидратирайки го и повишавайки жизнеността му. 

Витамин B5 принадлежи към фамилията на B комплекс. Всички тези витамини са водоразтворими, което значи, че тялото не може да ги съхранява. Следователно би трябвало постоянно да се приема извън, с цел да се поддържа дребното останал запас в тялото.

По-специално, това хранително вещество предизвиква положителния метаболизъм и въздейства върху растежа. Освен това играе значима роля в производството на хормони и холестерол. Неговият недостиг предизвиква няколко нежелани резултати, в това число косопад, чупливи нокти и кожни обриви.

Ето за какво не е необичайно, че се употребява като съставен елемент за козметични артикули. Доказателствата сочат, че регенерира и освежава кожата и косата. 

Витамин B5 удължава анагенната фаза на клетъчното разделяне, което значи, че е тласък за растежа на косата. Също по този начин обезпечава искра и предотвратява досадното раздробяване на кичурите на косата.

Освен всичко това, той подтиква корена на космения фоликул. Това връща част от еластичността на колагена. По този метод оказва помощ за попречване на косопад.

Този микроелемент взе участие в синтеза на желязо в организма и в производството на хемоглобин, което предотвратява анемията. Косвен резултат от този развой е, че той благоприятства приемането на хранителни субстанции и О2 в косата посредством кръвта.

От друга страна, този витамин се свързва с контрола на себореята и пърхота. Тъй като себореята предизвиква инфектиране на скалпа, положителното доставяне с витамин B5 оказва помощ да се предотврати този резултат. 

Витамин B5 подтиква и усъвършенства работата на надбъбречните жлези. Това от своя страна има значимо влияние за понижаване на положенията на стрес и тревога. Както някои знаят, тези страсти са свързани с несъразмерна загуба на коса и ранна поява на бели кичури.

Друго негово преимущество е, че благоприятства положителното действие на черния дроб, тъй че да отстрани токсините без неудобства. Неговите резултати се отразяват освен в по-добро физическо положение, само че и в по-здрава коса.

Както към този момент отбелязахме, витамин B5 е водоразтворим и заради това се съхранява в минимални количества в тялото. По-голямата част от него се екскретира посредством урината. Следователно е належащо да се употребяват храни, богати на това вещество, с цел да се поддържа съответен запас.

Храните, които го съдържат са следните:

    • тиква
    • броколи 
    • гъби
    • банан
    • бобови растения 
    • ядки
    • млечни артикули
    • яйца 
    • зърнени храни
    • семена
    • червени и бели меса 
    • морска храна
    • черва

В някои случаи се постанова банкет на витамин B5 посредством добавки. Въпреки че те постоянно се оферират без рецепта, постоянно е най-добре да се консултирате с вашия доктор, преди да ги приемете. Тютюнът и алкохолът изчерпват запасите от този витамин.

Още от създателя:

 
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР