Висшият съдебен съвет (ВСС) готви актуализация на заплатите на магистрати

...
Висшият съдебен съвет (ВСС) готви актуализация на заплатите на магистрати
Коментари Харесай

Съдебният съвет готви увеличение на заплатите в системата между 3 и 7 %

Висшият правосъден съвет (ВСС) готви актуализация на заплатите на магистрати и чиновници. С какъв брой тъкмо обаче ще се разисква в двете колегии на съвета, а окончателното решение ще се вземе от пленума на 14 септември, осведоми " Правен свят ", базирайки се на своя информация.

Засега се знае, че възнагражденията на младшите магистрати ще бъдат увеличени със 7% от 1 септември. В момента те взимат към 1 848 лв.. Т.е. нарастването ще е с към 120 лева, в случай че решението бъде утвърдено.

Според правосъдния закон главното месечно заплащане на най-ниската магистратска служба - тази на младшите съдии и прокурори, е в размер на удвоената средномесечна заплата на заетите в бюджетната сфера. От нова година възнагражденията на най-новите попълнения в системата не са обновени. Според данните на Националния статистически институт заплатите им би трябвало да бъдат " вдигнати " с към 7 %.

За първи път обаче Висш съдебен съвет разисква вид за друго нарастване на възнагражденията на магистратите на другите равнища. До момента с колкото се усилваше заплатата на младшите магистратите с толкоз се подвигаха и всички останали съществени хонорари.

Сега обаче се обмисля растежът да бъде друг като за районно равнище да е с към 6.5%, а на висшите - с към 3%. Идеята е да не продължава да нараства разликата във възнагражденията на другите равнища в системата.

Пари били открити, само че дали ще се схване този метод за промяна на заплатите, ще се разбере на 14 септември.

В момента висш арбитър и прокурор получава главно заплащане в размер на 3 668 лв., магистратите на апелативно равнище са със заплата 3 084 лв., на окръжно равнище - 2 533 лв., за районно равнище в София - 2 214 и за останалите районни съдилища и прокуратури в страната - 1 979 лв..

През март Висш съдебен съвет одобри бюджетна прогноза на правосъдната власт за интервала 2018-2020 година В нея за 2018 година е планувано нарастване на възнагражденията с 6.5 %. За 2019 година и 2020 година пък е заложено по 2 % актуализация на заплатите в системата. Предвидено е нарастване на парите за сан и клас.

А какво следва през новия " сезон " за правосъдната система четете тук.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР