Висшият съдебен съвет е против голяма част от предложенията за

...
Висшият съдебен съвет е против голяма част от предложенията за
Коментари Харесай

ВСС е против голяма част от предложенията за промени в Конституцията

Висшият правосъден съвет е срещу огромна част от предложенията за промени в Конституцията на изключително съвещание, свикано от министъра на правораздаването Атанас Славов. Кадровиците показаха запаси по текстовете за ограничение пълномощията на основния прокурор, както и за разделянето на Висш съдебен съвет. Министърът разгласи, че е сюрпризиран от " монолитността на мнението " на Съвета. 

В рамките на съвещанието членът на Висш съдебен съвет Цветинка Пашкунова разгласи, че общото мнение показва противоречие с предлагането за редуциране на пълномощията на основния прокурор. Надзорът, законността и методическото управление са нужни пълномощия на основния прокурор, сподели Пашкунова, представена от Българска телеграфна агенция. Тя уточни, че Висш съдебен съвет е срещу смяната, съгласно която прокуратурата ще взе участие в цивилен каузи, единствено в случай че става дума за деца или лица, които се нуждаят от протекция.

Кадровият орган е срещу разделянето на Висш съдебен съвет на два съвета. Липсват претекстове, които да водят до това решение. Става дума за бланкетно отразена цел. Тя е труднопостижима посредством официално делене, уточни Пашкунова. Според нея редуцирането на броя на прокурорите ще блокира работата на прокурорската гилдия, тъй като те действително ще са трима, в това число с основния прокурор.

По думите ѝ няма по какъв начин нормално Народно заседание да прави тези промени. Същото се касае и за по-късите мандати на ръководителите на висшите съдилища и основния прокурор, добави тя.

Атанаска Дишева съобщи на собствен ред, че е съгласна с някои неща, казани от Пашкунова, и уточни, че става дума за пълномощията на основния прокурор. Тя обаче поддържа разделянето на Висш съдебен съвет.

Становището на Висшия правосъден съвет (ВСС) е сериозно в по-голямата част от предложенията за промени в Конституцията, разгласи след съвещанието и министър Атанас Славов пред публицисти. 

" Принципът за самоуправление е използван напълно за съдиите. Надявам се в мнението на Венецианската комисия да намерим уравновесен метод за ръководство на прокуратурата ", сподели още правосъдният министър. 

Той добави, че пред Венецианската комисия в петък ще показа плана на вносителите, който ще се гледа от Народното събрание. Ще защитя главната концепция за делене на Висш съдебен съвет на два съвета, безапелационен бе Славов.

" Изненада ме монолитността на мнението на Висш съдебен съвет през днешния ден, разяснява той за позицията на Съвета, който отхвърли огромна част от предложенията за промени в главния закон. Това не беше ненадейно за този Висш съдебен съвет, уточни Славов.

Според него нормално Народно заседание може да направи промените в Конституцията. Няма прекачване на органи от правосъдна власт към други управляващи. Мотивите за измененията са доста. Такива са и изводи на самата Венецианска комисия, заключи правосъдният министър.

Според него упоритостта на болшинството е до края на годината текстовете да бъдат гласувани в Пленарна зала. 

Пред публицисти представляващият кадровия орган Боян Магдалинчев изясни за какво Висшият правосъден съвет не приема по-голяма част от препоръчаните промени в Конституцията. 

Според него те няма по какъв начин да бъдат гласувани от нормално Народно заседание. Има и някои дискриминационни разпореждания. Те са свързани със възбраната за избор във връзка с членове на Висш съдебен съвет. Освен това текстовете, свързани с понижаване на мандати, още веднъж няма по какъв начин да бъдат гласувани от нормално Народно заседание, уточни Магдалинчев. Според него претекстовете към препоръчаните промени в някои елементи не са задоволително пунктуални.

Текстовете за промени в главния закон влизат по-късно през днешния ден и в Народното събрание, като се чака отрасловата комисия да гласоподава на първо четене препоръчаните промени.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР