Висшият мюсюлмански съвет осъди остро изказването на наблюдаващия прокурор по

...
Висшият мюсюлмански съвет осъди остро изказването на наблюдаващия прокурор по
Коментари Харесай

Висшият мюсюлмански съвет осъди остро изказването на прокурор Недялка Попова

Висшият мюсюлмански съвет осъди остро изявлението на наблюдаващия прокурор по делото против 13-те имами Недялка Попова, в което тя показва, че " когато мюсюлманите у нас станат 30%, страната ще е застрашена ". След изключително съвещание по проблема, от Съвета излязоха с отворено писмо, в което дефинират думите на Попова като " закононарушение от ненавист против всички мюсюлмани в България и отвън нея ".

От мюфтийството показват, че в думите на прокурора има дискриминация на религиозна и етническа основа - ксенофобия, ислямофобия, тирада на омразата и даже причина към дейности за ограничение броя на мюсюлманското население. По този мотив от мюфтийството насочат запитване към президента, Народното събрание, Министерския съвет, правосъдната власт и прокуратурата дали изявлението на Попова подхожда с политиката на страната към мюсюлманите в България и дали това е държавна политика или е персонално мнение на прокурора. В позицията се показва, че ще бъдат употребявани всички демократични и законови средства за отбрана на човешките права, включително и сезиране на способените европейски институции и организации.

По-рано основният прокурор Сотир Цацаров дефинира изявлението на Недялка Попова като " неприемливо " и добави, че инспекторатът към прокуратурата ще прегледа случая.

 
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР