Висшият административен съд на Германия в Лайпциг решава съдбата на

...
Висшият административен съд на Германия в Лайпциг решава съдбата на
Коментари Харесай

Съдбата на 15 млн. дизелови коли в Германия виси на косъм

Висшият административен съд на Германия в Лайпциг взема решение ориста на 15 милиона дизелови коли в страната. Той ще се произнесе по въпроса дали градовете на най-големия европейски пазар на коли могат да забранят моторните транспортни средства, които мощно замърсяват околната среда, оповестява „ Ройтерс “.

Автомобилите с дизелови мотори се намират в светлината на прожекторите, откакто през 2015-а година компанията " Фолксваген " позволи измами при тестванията на изгорелите газове, предизвиквайки регулаторни и правни реакции против дизеловите излъчвания, които съдържат прахови частици и азотен окис (NOx), които водят до респираторни болести.

 
Групата за запазване на околната среда DUH заведе дело против немските водещи райони за произвеждане на коли - Щутгарт и Дюселдорф за равнищата на прахови частици, надвишаващи стойностите за Европейския съюз. Екологичните организации показаха, че равнищата на прахови частици надвишават прага на Европейски Съюз в минимум 90 немски градове.
 
Засегнатите немски райони апелираха решенията, оставяйки федералния административен съд на Германия в Лайпциг да се произнесе дали такива забрани са законни.
 
Автомобилните компании се пробваха да предотвратят налагането на цялостна възбрана чрез съглашение за реорганизиране на софтуера за ръководство на моторите на 5,3 милиона дизелови коли, като метод за по-чисти немските градове.
 
Екологичните организации обаче оповестиха, че актуализациите на софтуера са незадоволителни и започнаха да лобират за коли с емисионни стандарти Евро-6 и Евро-5, които да получат хардуерни актуализации на техните системи за отнасяне на отработени нездравословни газове.
 
Германската група за автомобилна сигурност ADAC съобщи, че хардуерните реконструкции на колите с емисионен стандарт Евро-5 ще костват сред 1400 и 3300 евро и могат да понижат замърсяването от дизелово гориво до 70 на 100.
 
Ройтерс отбелязва, че сходни нововъведения биха се оказали извънредно скъпи за производителите на коли, като възможна цялостна възбрана на дизеловите коли би могла да докара до спад в цените на препродажба на моторните транспортни средства, които цени се употребяват като значим знак за ценообразуването на лизингови и финансови контракти.
 
Спадът в тези цени сподели ясно ускоряване към края на 2017-а година, завършвайки годината с 52,6%, откакто тя стартира на равнище от 56%, обявиха в сряда анализатори от компанията Evercore ISI, представени от Ройтерс.
 
Evercore ISI предвижда, че спад с 5% в тези цени на препродажба на дизеловите коли може да докара до спад от цели 1,6 милиарда евро на оперативната облага на осем водещи европейски и американски автомобилни производители.
 
Всичко това допуска, че днешното решение на висшият административен съд в Лайпциг може да окаже съществено въздействие на автомобилната промишленост както в Германия, по този начин и в цяла Европа.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР