Висши членове на Европейската народна партия (ЕНП) заплашиха да изгонят

...
Висши членове на Европейската народна партия (ЕНП) заплашиха да изгонят
Коментари Харесай

Отново искат да изхвърлят партията на Орбан от ЕНП

Висши членове на Европейската национална партия (ЕНП) заплашиха да изгонят партията на унгарския министър председател Виктор Орбан от групата им в Европейския парламент, в случай че той продължи да блокира бюджета и пакета за възобновяване на Европейски Съюз, написа европейската редакция на Politico.

Но напълно не беше ясно дали последният поврат в сагата, която опълчва водещите членове на дясноцентристкия блок против унгарския министър председател, бележи началото на края на връзката им или просто следващия ден на трагични пози, осведоми организация "Фокус ".

ЕНП в профил „ Фидес “ от партийните редици през март 2019 година, откакто конфликтите към демократичните стандарти доближиха своя тогавашен връх, когато унгарското държавно управление остро подлага на критика водещи фигури от ЕНП. Но членовете на Европейския парламент от партията на Орбан остават част от групата на ЕНП в Европейския парламент.

Висши чиновници на фракцията обявиха, че това би трябвало да се промени, в случай че Орбан продължи да блокира дълготрайния бюджет на Европейски Съюз, многогодишната финансова рамка (МФР) и обвързвания с него фонд за възобновяване от ограниченията против ковид. Унгарското и полското държавно управление отхвърлят утвърждение за пакета, защото възразяват против проект за обвързване на изплащанията от бюджета на Европейски Съюз с избрани критерии за господство на закона.

„ Ако „ Фидес “ наложи несъгласие на МФР и фонда за възобновяване заради механизма за господство на закона на EUCO [срещата на върха на Европейския съвет тази седмица], те нямат бъдеще в ЕНП “, сподели един върховен чиновник на партията.

Евробюрократите обаче отхвърлиха да насочат обществено заканите си, повдигайки въпроси за равнището на доверие и увереност в тази борба. В предишното членовете на ЕНП против „ Фидес “ не бяха в положение да прокарат фрапантни дейности против унгарската партия, защото някои други партии-членове, по-специално немските християндемократи (ХДС), отхвърлиха да се причислят към тях.

Някои се надяват тази седмица да стартират процедури против Тамаш Дойч, водач на делегацията на „ Фидес “ в Екологичен потенциал. Дойч провокира яд, като съпостави мненията на водача на групата на ЕНП Манфред Вебер  Манфред Вебер Манфред Вебер – немски политик. Манфред Вебер е роден на 14 юли 1972 година в баварското населено място по отношение на механизма за господство на закона с лозунгите на Гестапо и тайната полиция от унгарската комунистическа ера.

Обвинението на Дойч накара 30 евродепутати от ЕНП от 12 страни да призоват за изключването му, като аргументираха, че „ сравняването на нашата поддръжка за върховенството на закона с Гестапо и сталинистки способи е засегнатост за всички нас от групата на ЕНП “. Евродепутатите приканиха процедурата да стартира на срещата на групата на ЕНП в сряда „ с спор по случая “.

Междувременно Орбан добави гориво към вилнеещия спор в писмо до Вебер, оповестено в понеделник, като предложи „ Фидес “ и ЕНП да останат свързани, само че да основат по-хлабава асоциация. Като пример той предложи „ модела на ЕНП-ЕД “, алианс от английските консервативни членове на Екологичен потенциал, с цел да избегнат напълно да бъдат част от група, която те считат за прекомерно проевропейска.

Въпреки че Орбан показа предлагането си като метод за облекчение на напрежението, породено от забележките на Дойч, някои чиновници на ЕНП го възприеха като провокация. „ Тъй като процедурите за изключване в партията и групата не престават, спекулациите по отношение на каквато и да е форма на участие в бъдеще са много преждевременни “, сподели висшият чиновник на ЕНП.

„ Такова предложение в никакъв случай няма да се осъществя “, сподели различен вътрешен представител на ЕНП. „ Никой не желае да пресъздава групата ED. Това не попречи на торите да изоставен ЕНП. Плюс това, по това време те не бяха гневно срещу върховенството на закона “.

Умерените членове на ЕНП се надяват, че възмущението от изявленията на Дойч ще убеди задоволително от сътрудниците им да поддържат експулсирането му от групата и това от своя страна може да докара до напускането на цялата делегация на „ Фидес “, написа Politico.

Според вътрешните правила групата на ЕНП може да изгони единствено обособени членове, а не цяла делегация. За да се одобри, такова решение би трябвало да бъде подкрепено с болшинство от две трети от подадените гласове. Но даже решение за Дойч няма да пристигна още в сряда. Въпросът не е в плана за дневен ред за срещата на групата, изпратен към понеделник, забелязан от изданието.

Много ще зависи от това дали немският ХДС - и в последна сметка техният знаменосец, немският канцлер - ще реши, че е време да предприеме решителни дейности против „ Фидес “. „ Трябва да изясним тази обстановка, тъй като нашата политическа надеждност е заложена “, сподели Денис Радке, евродепутат от ХДС. „ Лично да, мисля, че „ Фидес “ би трябвало да бъде изключена “. Радтке обаче е извънредно прям член на делегацията си. Повечето му сътрудници от ХДС към момента не са заели обществена позиция по въпроса.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР