Висшето образование да бъде безплатно, ако завършилите студенти останат да

...
Висшето образование да бъде безплатно, ако завършилите студенти останат да
Коментари Харесай

Висшето образование да е безплатно при оставане на работа у нас

Висшето обучение да бъде гратис, в случай че приключилите студенти останат да работят у нас. Това предложиха от Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ) на среща с министъра на образованието и науката Красимир Вълчев.

Според представителите на бизнеса студентите би трябвало да получават заеми, които те да насочват към университета, където ще учат, и в случай че след довеждане докрай на образованието си работят у нас за избран период, то те няма да връщат парите.

Образователният министър Красимир Вълчев изясни пред „ Монитор “, че предлагането е обосновано от позиция на разноските за висше обучение и връзката с пазара на труда. Той добави, че по въпроса ще има политически диалог.

Вълчев добави още, че сходен модел съществувал във Англия и се наричал „ заеми с условни заплащания.

Идеята за безплатно кредитиране на студенти е предизвикана от неналичието на млади експерти в доста области - като медицината. Веднага след завършването си те се насочват към страни от Западна Европа, а страната влага от самото начало на образованието им, т.е. студентите не заплащат за образованието си, а по-късно тези пари отиват като добавена стойност в страната, в която студентът отива да работи, разясниха и от АИКБ.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР