Високотехнологичният IT сектор в България има нужда от стабилна данъчна

...
Високотехнологичният IT сектор в България има нужда от стабилна данъчна
Коментари Харесай

IT индустрията в България настоява за стабилна данъчна рамка

Високотехнологичният IT бранш в България има потребност от постоянна данъчна рамка и вложения в гении, с цел да продължи да пораства. В тези две съществени посоки е фокусът на ръководителя на УС на Българската асоциация на софтуерните компании (БАСКОМ) Доброслав Димитров. Той изложи вижданията си по време на форума Powers Summit, на който Economic.bg е медиен сътрудник.

Председателят на БАСКОМ бе безапелационен, че е неприемливо през няколко месеца, при промяна на държавно управление или при следващи избори, да се стартира диалог за промени в данъчната рамка и прикани да „ не си чупим финансовата непоклатимост “.

За да има бизнес в България, би трябвало да има постоянна финансова данъчна рамка, която да не се трансформира през 2 месеца, да не влизаме в този диалог при всяка една промяна на държавно управление и следващи избори. Нека да не се заиграваме с тази тематика, защото това тормози вложителите “, съобщи Димитров.

Припомняме, че в последните 2 – 3 години, през няколко месеца, се разисква възможното повдигане на оптималния застрахователен приход. Това нормално се случва и при догадка повдигането да влезе в действие съвсем от през днешния ден за на следващия ден. Максималният застрахователен приход визира основно заетите в IT промишлеността, които са най-голямата група, осигуряваща се на него. Само преди месец стана ясно, че държавното управление работи за обвързването на индикатора с формула и той да се покачва всяка година. Индустрията изрично се разгласи срещу.

Доброслав Димитров акцентира и на потребността от развиване на гениите в България, което може да се случи по три посоки – обучение, преквалификация и хора извън. Според него ние към този момент сме част от петата индустриална гражданска война – революцията на изкуствения разсъдък – и това касае всички „ каквато и специалност да работите “.

Единственото бъдеще на България са технологии, технологии, технологии “, акцентира той и насочи апел за основаването на софтуерни учебни заведения във всеки регионален град.

„ Това е от сериозно значение – да имаме инфраструктурата от хора, към които ще градим тези технологии “.

Идеята му за софтуерни учебни заведения във всеки регионален град срещна известна поддръжка от депутати и министри, като съгласно министъра на образованието Галин Цоков в по-малки регионални центрове може да се развиват такива профилирани паралелки и в границите на математическите гимназии.
Възходът на AI е неминуем, измененията също
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР