Американските военни ще проведат допълнителни интервюта със свидетели на бомбения атентат на летището в Кабул

...
Високопоставеният генерал на САЩ за Близкия изток е наредил да
Коментари Харесай

Високопоставеният генерал на САЩ за Близкия изток е наредил да бъдат проведени допълнителни интервюта относно бомбения атентат в Abbey Gate през 2021 г. в Кабул, Афганистан, при който загинаха 13 американски военнослужещи по време на изтеглянето на САЩ от Афганистан, съобщиха американските военни в петък.

Допълнителните интервюта са резултат от вътрешен преглед, нареден от командващия на Централното командване на САЩ генерал Майкъл „Ерик“ Курила, който нареди на командващия централния командир на армията на САЩ генерал-лейтенант Пат Франк през юни да прегледа публичните свидетелства за бомбардировката за всякакви нови информация, която не е включена в предишния доклад на CENTCOM.

„Целта на тези интервюта е да гарантираме, че правим нашата надлежна проверка на новата информация, която е излязла наяве, че съответните гласове са напълно чути и че приемаме тези сметки и ги проучваме сериозно и задълбочено, така че фактите да бъдат разкрити “, се казва в изявление на говорителя на CENTCOM Майкъл Лохорн.

Въпреки че интервютата не представляват официално подновяване на разследването на обстоятелствата около атаката, това представлява усилие на военните да преразгледат показанията, след като членове на убитите са изразили гняв и недоволство от първоначалния преглед.

Миналата година CENTCOM публикува продължителен преглед след действието, който включва изявления на повече от 100 свидетели. Много интервюирани военнослужещи дадоха противоречиви спомени за лицето, което издирваха – някои казаха, че нито едно описание не отговаря ясно или че не са видели някой, който да отговаря на описанието, дадено им преди взрива, докато други казаха, че вярват, че са видели въпросното лице в тълпата.

Сред различните спомени за случилото се на 26 август 2021 г. е свидетелството на морския сержант. Тайлър Варгас-Андрюс, който беше сериозно ранен при взрива и който каза, че не е бил интервюиран в първоначалното разследване на CENTCOM.

Варгас-Андрюс свидетелства пред Конгреса през март, че морските пехотинци са поискали разрешение да застрелят когото смятат за атентатора самоубиец, но така и не са получили разрешение.

„Ясно и просто, бяхме игнорирани. Нашата експертиза беше пренебрегната. Никой не беше подведен под отговорност за нашата безопасност“, каза Варгас-Андрюс.

В изявлението на Лохорн се казва, че публичните коментари на Варгас-Андрюс „са направили изявления за неговия опит, които съдържат нова информация, която преди това не е била споделена от никой друг свидетел“. Прегледът на Франк също установи, че допълнителни военнослужещи не са били интервюирани поради „незабавната им медицинска евакуация след атаката“.

„Тези интервюта ще се стремят да определят дали тези, които не са интервюирани преди това поради незабавната им медицинска евакуация, притежават нова информация, която не е взета предвид преди това, и дали такава нова информация, ако има такава, би повлияла на резултатите от разследването, както и да се гарантира, че личните им сметки са уловени за историческа документация“, добави той.

Новината идва само седмици, след като членовете на семейството на Gold Star на някои от 13-те американски войници, които бяха убити при бомбардировката на Abbey Gate, поискаха отговори пред Конгреса, заявявайки, че не смятат, че са получили пълната истина за случилото се с техния любим нечий.

В изявлението на Лохорн се казва, че най-близките роднини на 13-те убити военнослужещи „в момента са информирани за допълнителните интервюта“.

Процесът на интервютата ще започне „през следващите дни“, каза Лохорн. Kurilla е поискал актуализация на тези интервюта в рамките на 90 дни, но е наредил на Франк „да отдели необходимото време, за да гарантира, че всеки от свидетелите, които не са разпитани като част от разследването, има възможност да сподели своя опит и гледна точка“.

Източник: cnn.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР