Високопоставени служители от над десет страни, включително Саудитска Арабия и

...
Високопоставени служители от над десет страни, включително Саудитска Арабия и
Коментари Харесай

Повече от десет страни търсят сближаване с БРИКС

Високопоставени чиновници от над 10 страни, в това число Саудитска Арабия и Иран, преговаряха за по-тесни връзки с БРИКС, по време на среща на външните министри на блока, който се нарежда като противотежест на Запада, предава Ройтерс.

БРИКС, който в този момент се състои от Бразилия, Русия, Индия, Китай и Южна Африка, обмисля разширяването  си и нарастващ брой страни, най-вече от световния Юг, показаха интерес да се причислят.

Някога обсъждан като необвързваща асоциация на разнообразни нововъзникващи стопански системи, през последните години БРИКС закупи по-конкретна форма, движен в началото от Китай и след началото на войната в Украйна през февруари 2022 година, получил спомагателен подтик от Русия.

В изявление, откриващо полемиките в петък, външният министър на домакина Южна Африка Наледи Пандор приказва за блока като покровител на развиващия се свят, който съгласно нея е бил зарязан от богатите страни и световните институции по време на пандемията от COVID-19.

" Светът се поколеба в съдействието. Развитите страни в никакъв случай не са изпълнявали уговорките си към развиващия се свят и се пробват да трансферират цялата отговорност на световния Юг ", сподели Пандор.

Иран, Саудитска Арабия, Обединените арабски емирства, Куба, Демократична република Конго, Коморските острови, Габон и Казахстан изпратиха представители в Кейптаун за по този начин наречените договаряния " Приятели на БРИКС ", сподели формалната стратегия. Египет, Аржентина, Бангладеш, Гвинея-Бисау и Индонезия участваха виртуално.

Един от моторите на БРИКС - Китай съобщи предходната година, че желае блокът да стартира развой за приемане на нови членове. А други членове показаха страни, които биха желали да видят присъединени към клуба.

Въпреки това публични лица споделиха в четвъртък, че има още работа за извършване и наподобява осъзнават нуждата да се действа деликатно.

" БРИКС е история на триумфа ", сподели бразилският външен министър Мауро Виейра. " Групата също е марка и актив, тъй че би трябвало да се грижим за нея. "

Индийският външен министър Субрахманям Джайшанкар сподели, че диалозите в четвъртък са включвали разискване на управителните правила, стандарти, критерии и процедури за това по какъв начин би изглеждал разширеният БРИКС.

" Това към момента е в развой на работа ", добави той.

Министерството на външните работи на Индия по-рано акцентира нуждата от обща политика за такова разширение, а не разглеждането на кандидатури на самостоятелна основа.

Пандор сподели, че външните министри се стремят да завършат работата по рамка за приемане на нови членове преди водачите на БРИКС да се срещнат на срещата на върха в Йоханесбург през август.

Подготовката за тази среща на върха върви под сянката на противоречия поради вероятното наличие на съветския президент Владимир Путин, който е обект на заповед за арест, издадена от Международния углавен съд (МНС).

Като член на Международния углавен съд Южна Африка ще бъде изправена пред напън да арестува Путин, в случай че той пътува до срещата на върха. Претория сподели, че към момента обмисля правните си благоприятни условия за приемане на съветския президент.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР