Високопоставени правителствени лица от няколко западни държави, сред които САЩ

...
Високопоставени правителствени лица от няколко западни държави, сред които САЩ
Коментари Харесай

Войната в Украйна | Според САЩ Иран е най-големият военен съюзник на Русия

Високопоставени държавни лица от няколко западни страни, измежду които Съединени американски щати и Англия, считат, че връзките сред Иран и Русия към този момент са се развили до " пълноценно партньорство в областта на защитата ". Това съобщи представителят на Съвета за национална сигурност на Съединени американски щати Джон Кърби пред BBC.

Съединени американски щати също по този начин разполагат с информация, че Техеран и Москва обмислят взаимното създаване на нови военни дронове. Русия към този момент употребява редица дронове от арабската страна, като Иран в началото отхвърли обвиняванията, че изпраща сходна техника на Русия. Впоследствие Иран призна, въпреки да твърди, че това се е случило " дълго преди войната " и в дребни количества. Украинският президент Володомир Зеленски обаче отхвърля тези изказвания, като счита, че броят на изпратените безпилотни летателни средства е доста по-голям.

Кърби разгласи, че партньорство сред Иран и Русия за произвеждане на дронове би било нездравословно за Украйна, съседите на Иран и интернационалната общественост. " Русия се стреми да си сътрудничи с Иран в области като създаване на оръжия, образование ", сподели той, като добави, че Съединени американски щати се притесняват, че Русия има намерение да " даде на Иран съвременни военни съставни елементи ", в това число хеликоптери и системи за противовъздушна защита.
Реклама
" Иран стана основният боен покровител на Русия ", сподели той. " Русия употребява ирански дронове, с цел да удари енергийна инфраструктура, като по този метод лишава милиони украинци от електричество, топлота, сериозни услуги. Хората в Украйна през днешния ден в действителност умират вследствие на дейностите на Иран ", прибавя представителят на Съвета за национална сигурност на Съединени американски щати Джон Кърби.

Според него Русия получава " невиждани равнища " на военна помощ от арабската страна, което от своя страна води до повишен риск от наказания против Иран. Такъв ход към този момент предприе Австралия, като външният министър Пени Уонг разгласи, че 19 лица и две организации, измежду които и локалната полиция, към този момент са под прицела на наказателни ограничения.

" Доставката на дронове за Русия е доказателство за ролята, която Иран играе в дестабилизирането на световната сигурност. Този лист акцентира, че тези, които дават материална поддръжка на Москва, ще понесат следствията ", съобщи Уонг.

Мнението, че Русия и Иран стават все по-близки, е споделено и от Англия. Външният министър Джеймс Клевърли сподели, че Иран се е трансформирал в един от главните военни поддръжници на Русия. Според него връзките сред тях заплашват международната сигурност. " Мръсните покупко-продажби " сред двете страни доведоха до това Иран да изпрати стотици дронове на Русия, изяснява Клевърли.
Реклама
" В подмяна Русия предлага военна и техническа поддръжка на иранския режим, което ще усили риска, който съставлява за нашите сътрудници в Близкия изток и за интернационалната сигурност ", прибавя Клевърли.

Той сподели, че Обединеното кралство е според със Съединени американски щати, че иранската поддръжка за съветската войска ще нарасне през идващите месеци, защото Русия се пробва да се снабди с повече оръжия, в това число стотици балистични ракети.

Очакванията са, че Иран ще продаде съществено количество ракети на съветския режим, като Кърби съобщи, че страната му ще направи всичко допустимо, с цел да спре сходни дейности. " Молим Иран да промени курса. Ще използваме всички средства, с които разполагаме, с цел да разкрием и пресечем тези действия. Готови сме да създадем повече ", съобщи той.
Сраженията на изток продължаватУкраинската войска пое отговорността за серия от удари през уикенда против командни пунктове и хранилища в окупираните от Русия територии, без обаче да се показват съответни цели. Русия заяви за многочислени украински артилерийски удари в югоизточния град Мелитопол в събота. Руската противовъздушна защита е била дейна в Мелитопол, както и в Симферопол на Кримския полуостров. За серията украински удари излиза наяве, когато Русия удари с ирански безпилотни устройства третия по величина град Одеса. Според президента Володимир Зеленски офанзивите с пет дрона - въпреки 10 други да са били свалени - са оставили 1.5 млн. души без електричество. Reuters заяви, че пристанището в Одеса не работи трети ден поради дефицита на ток.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР