Високопоставени политици тайно са помагали на компанията Юбер, разкри вестник

...
Високопоставени политици тайно са помагали на компанията Юбер, разкри вестник
Коментари Харесай

Топ политици тайно помагали на Юбер“

Високопоставени политици скрито са помагали на компанията " Юбер ", разкри вестник " Гардиън " благодарение на Международния консорциум на проверяващите публицисти.

Еманюел Макрон и някогашната еврокомисарка Нийли Крус са измежду забърканите политици.

В повече от 80 хиляди имейла, с които публицистите разполагат, се вижда, че политиците са обещавали на " Юбер " да им оказват помощ да наложат бизнеса си в Европа. Компанията харчела по 90 млн $ на година, с цел да притегли положително настроени политици.

Преди да стане президент Макрон си говорел на малко име със скандалния притежател на компанията Травис Каланик и му обещавал промени в закона в негова изгода.

Твърди се даже, еврокомисарката Крус договаряла да се причисли към " Юбер ", до момента в който още работела в Брюксел, което е в прорез с разпоредбите.

Според европейските правила комисарите имат период за размисъл от 18 месеца, по време на който новите им работни места би трябвало да бъдат утвърдени от Комисията. Тогава отпред е Жан-Клод Юнкер, който отхвърля молбата ѝ, само че документите демонстрират, че тя все пак импровизирано е лобирала за компанията до момента в който назначението ѝ бива публично оповестено, малко след края на изискуемия от Комисията интервал.

Нели Крус отхвърля да е имала публична или неофициална роля в " Юбер " преди този момент.

Безпрецедентното приключване на информация към вестник " Гардиън " от повече от 124 000 документа, известни още като " Досиетата Юбер ", излага на показ съмнителните етични практики, които водят до превръщането на компанията в един от най-известните и най-успешните износи на Силициевата котловина.

Документите покриват 5-годишен интервал - от 2013 до 2017 година, когато " Юбер " се ръководи от съоснователя ѝ Травис Каланик, който се опита да наложи услугата с такситата-посрещачи по градовете по целия свят, даже това да значи нарушение на законите и наредбите за таксиметровите услуги, заяви БНР.

Твърди се, че са правени опити за ангажирането на Джо Байдън, Олаф Шолц и Джордж Озборн.

След отдръпването на Каланик през 2017 година поради серия от кавги, в този момент " Юбер " се разграничава от държанието на компанията в предишното и твърди, че има напълно разнообразни полезности.

Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР