Високопоставени лица от Европейската комисия са били подслушвани чрез шпионски

...
Високопоставени лица от Европейската комисия са били подслушвани чрез шпионски
Коментари Харесай

Еврокомисар и високопоставени лица в ЕК са били подслушвани

Високопоставени лица от Европейската комисия са били подслушвани посредством шпионски програмен продукт, създаден от израелска компания, откри следствие на организация Ройтерс, която цитира два публични източника от Европейския съюз и документи. От тях излиза наяве, че измежду следените политици е Дидие Рейндерс, който от 2019-та година е еврокомисар по правораздаването. Мишени на подслушването са били още минимум четирима други чиновници на Еврокомисията и още един, непосредствен на тях.

Комисията е била известена за протичащото се след изпратени от софтуерния колос " Епъл " известия до хиляди притежатели на iPhone през ноември, в които се споделя, че са станали цел на офанзиви, финансирани с държавни средства.

Тези предизвестия са провокирали безпокойството на Комисията. Така в имейл от 16 ноември, до който Ройтерс е достигнал, старши механически чиновник е пратил известие до своите сътрудници с информация за израелски хакерски принадлежности и молба да бъдат нащрек за спомагателни предизвестия от " Епъл ".

“Като се има поради естеството на вашите отговорности, вие сте евентуална цел”, е било написано във въпросния имейл.

Агенция Ройтерс не е съумяла да посочи кой е употребявал израелския шпионски програмен продукт, с цел да бъде наблюдаван Рейндерс и неговите основани в Брюксел сътрудници, както и дали опитите са били сполучливи и в случай че е по този начин, каква информация може да са получили хакерите.

Според специалисти по сигурност устройствата на получателите на предизвестията са били атакувани в интервала февруари - септември 2021 година благодарение на ForcedEntry. Това е модернизиран програмен продукт, употребен от израелския снабдител на кибер наблюдаване NSO Group, с цел да помогне на задгранични шпионски организации отдалечено и без да оставят следи да поемат контрола над Айфоните на потребителите.

В изказване от NSO са дали отговор, че не носят отговорност за опитите за хакерство, като са прецизирали, че по този начин описаното от Ройтерс " не може да се случи с инструментите на компанията ".

Името на NSO Group бе забъркано предходната година в абсурда с шпионския програмен продукт " Пегас ", създаден от същата компания, с който стана ясно, че са подслушвани политици и публицисти в целия свят. Българската прокуратура стартира инспекция.

Няма коментар по излезлите информации както от страна на Дидие Рейндерс и неговият представител, по този начин и от Еврокомисията и компанията " Епъл ".
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР