Високопоставени европейски политици са шпионирани от американските специални служби с

...
Високопоставени европейски политици са шпионирани от американските специални служби с
Коментари Харесай

Шпионски игри: Защо и как САЩ са подслушвали Ангела Меркел?

Високопоставени европейски политици са шпионирани от американските специфични служби благодарение на Дания. Сред задачите - и немският канцлер Ангела Меркел.

Първите неофициални реакции през днешния ден демонстрираха, че другарството сред страни е релативно, когато става въпрос за разузнаване. Засегнатите са близки съдружници на Съединените щати, освен в НАТО. Ролята на Дания също слага въпроси. Например, дали от чиста доверчивост датското разузнаване е предоставило достъп до подводни уреди за транспорт на информация.

Всичко стартира от разкритията на Едуард Сноудън за шпионските практики на американската Агенция за национална сигурност. Следва строгосекретно вътрешно следствие на датското разузнаване. Резултатът: от 2012 година до 2014 година американските служби наблюдават редица телефонни номера и имейл адреси посредством датски подводни кабели.

Сред шпионираните е немският канцлер Ангела Меркел и актуалният президент на Германия Франк-Валтер Щайнмайер.

„ Както знаете, и апелирам за схващане, по принцип федералното държавно управление не разяснява намерено въпроси, свързани с разследващи действия “, съобщи Щефан Зайберт, немският държавен представител.

Настоящият заместник-председател на Еврокомисията Маргрете Вестегер е била вътрешен министър на Дания точно в интервала на подслушванията.

Разследването сочи, че партньорството сред датското и американското разузнаване внезапно се ускорява преди 10 години с инсталирането в Дания на мощна система от подводни кабели в Балтийско море.

Скандалът надали ще затихне за 2 седмици, когато в Брюксел за среща на върха на НАТО и Европейски Съюз ще дойде американският президент Джо Байдън. А той - тъкмо по време на подслушванията – е бил вицепрезидент.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР