Високопоставени дипломати от Г-7 обещаха да заемат твърда позиция по

...
Високопоставени дипломати от Г-7 обещаха да заемат твърда позиция по
Коментари Харесай

Г-7 с голямо обещание, какво следва

Високопоставени дипломати от Г-7 дадоха обещание да заемат твърда позиция във връзка с възходящите закани от страна на Китай към Тайван и на безконтролните тествания на ракети с огромен обхват от страна на Северна Корея, като в същото време акцентираха на методите за увеличение на поддръжката за Украйна и за наказване на Русия за нахлуването, оповестява Асошиейтед прес, представена от Българска телеграфна агенция.

Войната на Русия в Украйна заемаше огромна част от днешния дневен ред на първите дипломати от седморката, събрали се в японския курортен град Каруидзава за диалози, целящи да приготвят почвата за дейности от страна на водачите на Г-7, които ще се срещнат идващия месец в Хирошима.
-->
Светът се намира в " повратна точка " във връзка с бойните дейности в Украйна и би трябвало " изрично да отхвърли едностранните опити за смяна на статуквото със мощ, както и експанзията на Русия против Украйна и заканите ѝ за потребление на нуклеарно оръжие ", съобщи японският външен министър Йошимаса Хаяши пред сътрудниците си.

За американската делегация срещата се организира в решителен миг за международната реакция на съветската инвазия в Украйна и напъните за справяне с Китай - два казуса, които министрите от Г-7 считат за огромни провокации пред учредения на разпоредбите интернационален ред, основан след Втората международна война.

Високопоставен чиновник на Съединени американски щати, пътуващ дружно с държавния секретар Антъни Блинкън, съобщи пред публицисти, че задачата на администрацията на Байдън по време на диалозите е била да се поддържа Украйна, в това число огромната самодейност за украинската енергийна инфраструктура, стартирана по време на миналогодишните срещи на Г-7 в Германия, както и да се подсигурява продължаването на даването на военна помощ на Киев. Засилването на ответните ограничения против Русия, изключително посредством стопански и финансови наказания, също ще бъде приоритет, добави американският чиновник.

Страните от Г-7 са единни за нуждата да се опълчват на всякаква " насила " от страна на Китай или старания за определяне на надзор над Тайванския пролив, добави почитан чиновник на Държавния департамент на Съединени американски щати, представен от Ройтерс.

Притесненията по отношение на все по-настъпателната позиция на Китай във връзка с Тайван и в Индийско-Тихоокеанския район, бяха водеща тематика в диалозите на министрите в Каруидзава.

" Посланието е едно и също за цялата Г-7: желаеме да работим с Китай в областите, в които Китай е подготвен да работи с нас ", съобщи пред медиите чиновник на Държавния департамент. " Със сигурност ще се противопоставим на всякаква насила, всякаква операция на пазара, всевъзможни старания за смяна на статуквото в Тайванския пролив ", добави той.

Министрите от Г-7 се стремят да показват обединен фронт, изключително след неотдавнашните мнения на френския президент Еманюел Макрон, които бяха възприети в някои западни столици като прекомерно слаби по отношение на Китай и провокираха ответна реакция, отбелязва Ройтерс.

Като единствен азиатски член на Г-7, Япония е мощно обезпокоена от възможни дейности на Пекин против намиращия се наоколо Тайван. " Влиянието, което мирът и стабилността на Тайванския пролив оказват върху нашата страна, е даденост, само че то е решителен фактор и за по-разширената сигурност и сигурност на интернационалната общественост ", съобщи японският външен министър Йошимаса Хаяши след двустранна среща с държавния секретар на Съединени американски щати Антъни Блинкън.

Хаяши също по този начин заяви на публицистите, че френският външен министър Катрин Колона е декларирала, че Франция изпитва " дълбоки усеща " по отношение на запазването на статуквото и поддържането на мира и стабилността в Тайванския пролив.

" Много от нашите сътрудници в района усещат, че Китай от ден на ден желае да размени съществуващите общи наложителни интернационалните правила със свои лични правила ", съобщи през днешния ден немската външна министърка Аналена Бербок в коридорите на срещата. Пекин се " преструва, че правила няма, макар че ги е утвърдил ", сподели тя.

Бербок се срещна с китайския си сътрудник предходната седмица в Пекин.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР