Високопоставен пратеник на САЩ изрази силна загриженост в четвъртък относно

...
Високопоставен пратеник на САЩ изрази силна загриженост в четвъртък относно
Коментари Харесай

Вашингтон: ЧВК "Вагнер" се стреми да вербува войници в Сърбия - няма да го допуснем

Високопоставен делегат на Съединени американски щати изрази мощна угриженост в четвъртък по отношение на активността на съветската частна военна компания (ЧВК) " Вагнер " и хипотетичните й опити да набира бойци в Сърбия и другаде по света, написа Associated Press. Съветникът на Държавния департамент на Съединени американски щати Дерек Чолет разкри, че е изразил тези опасения по време на диалози в Белград със сръбския президент Александър Вучич.
 
" Видяхме, че групата Вагнер се стреми да вербува бойци от Сърбия и другаде и това е нещо, което считаме, че не можем да понесем ", сподели той пред кореспонденти след срещата. " Не знам дали има терзания (в Сърбия), ние говорихме за нашите терзания и чакаме с неспокойствие да работим с държавното управление тук в Белград и другаде, където Вагнер е деен, с цел да сложим завършек на техните действия ", добави той.
 
ЧВК " Вагнер ", благосъстоятелност на съветския олигарх Евгений Пригожин, съгласно известията е била дейна в десетки най-вече африкански страни. Групата се похвали с наличието си в Сърбия, единствената европейска страна с изключение на Беларус, която не се е включила към интернационалните наказания против Русия за войната й против Украйна.
 
Съобщава се, че групата е оповестила откриването на свои офиси в Белград, нещо, което по-късно беше отречено. Associated Press напомня, че неотдавна съветският държавен ТВ канал RT е стартирал онлайн новинарски уебсайт на сръбски език, където е оповестена реклама на Вагнер за набиране на бойци за войната в Украйна, заявявайки, че групата предлага " повече от атрактивни " тласъци.
 
Шоле е безапелационен, че " Вагнер " " работи по ужасни способи по целия свят, без значение дали е в Либия, Централноафриканската република или сега в Украйна ". Групата, която съгласно известията включва огромен контингент пандизчии, вербувани в съветски затвори, е отпред на офанзивите в Източна Украйна, в това число на яростните борби в Соледар и Бахмут.
 
Пригожин и групата му са под глобите на Съединени американски щати от години и неотдавна Съединени американски щати започнаха спомагателни стъпки, с цел да се опитат да управляват достъпа на " Вагнер " до оръжия. Вашингтон също прикани Сърбия да вкара наказания против Русия - нещо, което Белград към този момент отхвърля.
 
" Вярваме, че страните би трябвало да се съгласят със глобите и повода, заради която имаме вяра в това, е, че дейностите на Русия освен би трябвало да бъдат наказани, те би трябвало да бъдат осъдени ", съобщи той. " Русия всеки ден води брутална, неоправдана война против Украйна. Трябва да стоим дружно, с цел да подсигуряваме, че това държание е недопустимо ".
 
Американският делегат тази седмица стартира обиколка на няколко балкански страни в границите на посещаване, фокусирано върху интернационалните старания за подкрепяне на нормализирането на връзките сред Косово и Сърбия след седмици на нараснало напрежение. Бившата сръбска провинция разгласи самостоятелност през 2008 година, нещо, което Сърбия и Русия не признават.
Източник: zonanews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР