Високопоставен член на борда на централната банка на Афганистан -

...
Високопоставен член на борда на централната банка на Афганистан -
Коментари Харесай

Афганистански централен банкер поиска размразяване на част от авоарите

Високопоставен член на борда на централната банка на Афганистан - " Да Афганистан банк " (ДАБ) - упорства пред американското финансово министерство и пред Международния валутен фонд да подхващат стъпки за даване на стеснен достъп на талибаните до валутните запаси на страната, с цел да се предотврати икономическа злополука. 

Талибаните си върнаха страната с учудваща скорост, само че надали ще съумеят да " докопат " активите за жестоко 10 милиарда щ. $ на ДАБ, множеството от които са отвън страната. Администрацията на американския президент Джо Байдън към този момент разгласи, че милициите няма да могат да употребяват каквито и да било банкови активи на афганистанското държавно управление в Съединени американски щати, а МВФ блокира достъпа до запасите на страната.

В тази връзка Шах Мехраби - професор по стопанска система в колежа " Монтгомери " в Мериленд и член на борда на ДАБ от 2002-а, разяснява в телефонно изявление за организация " Ройтерс " на 1 септември, че Афганистан е изправен пред " неизбежна икономическа и филантропична рецесия ", в случай че интернационалните му запаси останат замразени. Мехраби акцентира, че не пази талибаните, а работи в качеството си на член на банковия ръб. Той възнамерява среща с американски законодатели през седмицата и се надява на скорошни диалози и с финансовото ведомство на Съединени американски щати. Мотивът на Мехраби е, че без достъп до парите стопанската система на Афганистан ще спре развиването си, което ще навреди непосредствено на афганистанците и ще тласне фамилиите им в още по-дълбока мизерия.

Мехраби предлага на Вашингтон да разреши на новото държавно управление в Кабул достъп до лимитирано количество пари всеки месец, първоначално от порядъка на 100-125 милиона, чието консумиране да се следи от самостоятелен инспектор. Ако той бъде отхвърлен, инфлацията ще продължи да се качва, народът няма да може да си разреши жизненоважни артикули и услуги, а централната банка ще загуби главните си принадлежности за осъществяване на паричната си политика, показва икономистът.

Талибаните могат да оцелеят посредством погранични мита, нарастване на производството на опиат или посредством продажба на превзетото американско оръжие, само че елементарният жител ще страда и ще зависи напълно от интернационалната помощ, в случай че страната не може да употребява валутните си запаси, споделя още Мехраби.

След траялата съвсем 20 години американска намеса в Афганистан, стопанската система е мощно доларизирана и е подвластна от импорт, който може да се заплати с задгранична валута, разяснява икономистът. Без задграничните си запаси ДАБ ще бъде обезличена откакто се оформи като аполитична, технократска институция, която към този момент има  разрешение да продължи работата си и при талибаните, разяснява Мехраби. 

Аджмал Ахмади, който управляваше централната банка до завземането на Кабул, твърди, че активи на ДАБ за близо 7 милиарда щ. $ под формата на композиция от кеш, злато, облигации и други инвестиции се намират във Федералния запас. По-голяма част от останалите средства са в други интернационалните сметки и в Банката за интернационалните разплащания, а не в трезора на ДАБ. Едва 0.2% от всичките банкови активи са налични за талибаните. 
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР