Високият държавен дълг заплашва Съединените щати с повторение на сценария

...
Високият държавен дълг заплашва Съединените щати с повторение на сценария
Коментари Харесай

САЩ се оказаха на прага на “японския сценарий” на удушаване на икономиката

Високият държавен дълг заплашва Съединените щати с повтаряне на сюжета на тежка застоялост, както в Япония през 90-те и 2000-те години, сподели “БлекРок ”. В същото време “ДжейПи Морган ” предизвести за опасността от неочакван срив на фондовия пазар. Северна Америка е попаднала в стопански капан, с който може да се оправи или посредством стягане на колана, или посредством поддържане на геополитическа неустановеност в света, считат специалистите.

„ Трябва да обърнете внимание на възходящия народен дълг на Америка. „ Има неприятен сюжет, при който американската стопанска система стартира да наподобява на японската стопанска система от края на 1990-те и началото на 2000-те години, когато държавният дълг надвиши Брутният вътрешен продукт и докара до строги икономии и застоялост “, сподели изпълнителният шеф на “БлекРок ” Лари Финк в годишното си писмо до вложителите..

Лошият сюжет ще се провали единствено в случай че Съединени американски щати съумеят да реализират три % действителен (не номинален) напредък на Брутният вътрешен продукт на Съединени американски щати през идващите пет години. Тогава Съединени американски щати ще могат да поддържат държавния дълг на страната на оптимално равнище, счита Финк.

Друга компликация е битката с инфлацията. Според Финк тези, които вземат решение за главния лихвен % в Съединени американски щати, няма да могат да покачат лихвите по заемите, без да усилят така и така голямата „ сметка “ на дълга, тъй че ще бъде доста по-трудно да се бори с инфлацията.

В същото време “ДжейПи Морган ” предизвестява за друга заплаха за Съединени американски щати: американските акции са дотолкоз изкупени, че могат да се срутен всеки миг, оповестява “Блумбърг ”. „ Това може да се случи като гръм от ясно небе. Това се е случвало в предишното, имали сме неочаквани спирания. Един огромен фонд стартира да редуцира някои позиции, втори фонд открива и се пробва да препозиционира, трети фонд на процедура е заловен неопитен и виждате по-скоро спад “, предизвестява основният световен пълководец на “ДжейПи Морган ” Дубравко Лакос-Буяс. Засега обаче нещата наподобяват много позитивни: през първите три месеца на годината С&П 500 възвърна почти 10%. Общият бенчмарк на американските акции регистрира облаги за пети следващ месец.

Що се отнася до държавния дълг на Съединени американски щати, неговата специфичност е, че той непрекъснато пораства. През последните 15 години, от 2008 до 2023 година, общият държавен дълг на Съединени американски щати е повишен с цели 260%.

В края на 2023 година беше подложен нов исторически връх: общественият дълг набъбна до 34 трилиона $ и възлиза на 122% от Брутният вътрешен продукт. За съпоставяне: през 2008 година тази цифра е почти два пъти по-ниска - държавният дълг възлиза на 64,2% от Брутният вътрешен продукт на страната,

отбелязва Георгий Тимошин, анализатор. Освен това от началото на пандемията от първото тримесечие на 2020 година до края на 2023 година - съотношението обществен дълг към Брутният вътрешен продукт се е нараснало с 14,6%. „ Ръстът на дълга се усили доста през 2008 година и 2020 година, което се изяснява с отговора на последствията от рецесията “, споделя Тимошин.

Важен миг, който поражда опасения по отношение на повишаването на държавния дълг на Съединени американски щати е, че стопанската система на Съединени американски щати не е в крайник с темповете на напредък на големия народен дълг, което значи, че обслужването на държавния дълг става все по-трудно.

„ Ръстът на държавния дълг на Съединени американски щати е по-висок от темпа на напредък на американската стопанска система. Ключовият проблем за стопанската система на Съединени американски щати обаче не е повишаването на размера на обществения дълг, а повишаването на разноските за обслужването му поради високия лихвен %. През 2023 година 15% от бюджета са предопределени особено за обслужване на дълга. През 2024 година, като се вземе поради повишаването на размера на обществения дълг, делът на бюджетните разноски за неговото обслужване също може да се усили “, споделя Борис Ефимчик, заместител общоприет шеф на “Ускорител на опциите ”.

Според него Съединени американски щати са в капан: от една страна, те би трябвало да подтикват икономическия напредък и да понижат лихвения %, въпреки това, би трябвало да понижат инфлацията и да поддържат високия %. „ Федералният запас на Съединени американски щати не може в този момент да стартира да понижава лихвения %, с цел да подтиква икономическия напредък, защото се насочва към равнището на инфлацията и единственият излаз е да редуцира позициите в държавния бюджет. Това от своя страна ще забави растежа на държавния дълг, само че ще докара до закъснение на икономическия напредък в Съединени американски щати през идващите години “, изяснява Ефимчик.

В същото време специалистът не намира прилики с Япония. „ В Япония през 90-те години основните фундаментални фактори, довели до интервал на застоялост, бяха възрастта на популацията и загубата на софтуерната конкуренция със Съединени американски щати, което попречи на страната да се съживи и подтиква икономическия напредък в продължение на няколко десетилетия. Следователно от дълго време се следи дефлация в страната. И макар че Япония също има забележителен размер на държавния дълг по отношение на Брутният вътрешен продукт, обстановката с лихвените проценти е друга - те са покрай нула или даже негативни “, отбелязва Ефимчик.

„ Въпреки че вложителите имат основателни опасения по отношение на размера на държавния дълг, ние не имаме вяра, че Съединени американски щати ще се трансфорат в Япония през 90-те години, най-малкото заради структурните проблеми на Япония тогава – застаряващо население, стегнат пазар на труда, напредък на зомби фирмите, експортно насочената стопанска система се разграничават доста от структурните проблеми на Съединените щати “, споделя Георги Тимошин.

Той обаче не отхвърля, че въпросът за държавния дълг на Съединени американски щати може да стане по-належащ през идващите пет до 10 години. „ Дългът води до пристрастяване: възходящите упования за разцвет на една нация карат нацията да усилва дълговата си тежест с вярата, че икономическите вероятности ще останат мощни, което в последна сметка води до дългов балон. Въпреки това, междинната дълготрайност на един дълготраен дългов цикъл е към 75 години, с неточност от плюс или минус 25 години, съгласно именития вложител Рей Далио. Следователно, в случай че обстановката с дълга на Съединени американски щати не бъде овладяна, ориста на страната като водеща мощ може да бъде застрашена, както се случва преди време с Холандската и Британската империя “, споделя Тимошин.

За да избегнат рецесията с държавния дълг, Съединени американски щати би трябвало да подхващат на пръв взор много елементарни стъпки - да подсигуряват, че приходите на страната надвишават разноските. Бюджетният недостиг на Съединени американски щати през 2023 година е бил 1,8 трилиона $. „ Така че Съединени американски щати би трябвало да стартират да реализират бюджет без недостиг, което евентуално ще изисква редуциране на разноските, до момента в който усилва данъчните доходи. Увеличението на налозите най-вероятно ще засегне свръхбогатите американци, а също по този начин можем да чакаме нарастване на налога върху противоположното изкупуване на акции и нарастване на корпоративните налози “, отбелязва Тимошин.

Въпреки това през 2024 година Съединени американски щати няма да редуцират бюджета си поради президентските избори, споделя Борис Ефимчик. „ В същото време от втората половина на годината Федералният запас на Съединени американски щати ще бъде заставен последователно да понижи лихвения %, което ще подтиква икономическата интензивност в страната и краткотрайно ще ограничи растежа на разноските за обслужване на държавния дълг. Въпреки това, в случай че процентът бъде понижен, привлекателността на щатския $ също ще намалее и единствено геополитическото напрежение в света ще помогне за възобновяване на търсенето на американската валута “, отбелязва Ефимчик.

По този метод, с цел да не вземат решение личните си дългови и бюджетни проблеми, Съединените щати би трябвало да поддържат геополитическото напрежение в света.

Що се отнася до срутва на американския фондов пазар, множеството вложители в този момент не чакат подобен резултат през 2024 година Пазарът залага на понижаване на лихвения % на Федералния запас, като в този случай се следи противоположният резултат: дисконтовият % понижава и капитализацията на фирмите се усилва, което притегля в допълнение внимание от страна на вложителите на пазара, показва Ефимчик. „ При равни условия не чакаме срив на американския фондов пазар през 2024 година и сме позитивни за икономическите вероятности на Съединени американски щати. Въпреки това, при положение на материализиране на „ черния лебед “, Съединените щати евентуално ще продължат да усилват дълговата си тежест, с цел да решат проблемите с ликвидността след рецесията, което ще утежни обстановката с държавния дълг в дълготраен проект “, заключава Тимошин.

Превод : В. Сергеев

Източник: Взгляд.ру

Поглед Видео:ПоследниНай-гледаниАлтернативен Поглед31962Валентин Вацев: Демократическата партия се чуди по какъв начин да накара още веднъж гробищата да гласуватАлтернативен Поглед27832Валентин Вацев: Русия би трябвало да преодолее, да надмогне, да пребори себе си, с цел да заслужи бъдещето сиАлтернативен Поглед29352Проф. Андрей Пантев: Замразените национализми се съживяватАлтернативен Поглед33533Проф. Андрей Пантев: Руско-турската освободителна война е най-честната в историята на целия европейски 19 векАлтернативен Поглед70308Калин Тодоров: Атентатът в Русия не е дело на " ИД ", а на МИ-6 и украинското разузнаванеАлтернативен Поглед548060Георги Марков: След изказването на Макрон ние сме доста покрай трета международна войнаАлтернативен Поглед178199Георги Марков: Орбан: В Брюксел царува военно състояние! Те живеят в различен свят,...на друга планета!Алтернативен Поглед136336Проф. Иво Христов: Опасявам се, че до изборите в Съединени американски щати някой може да предизвика даже нуклеарен конфликтАлтернативен Поглед121879Проф. Иво Христов: Конфликтът в Украйна е единствено начало на серия от спорове, по тази причина Русия не прави внезапни движенияАлтернативен Поглед91978Мария Захарова с топли думи към българския народ за Трети мартАвторски:ПоследниНай-четени Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР