Високите доходи на директора на Майчин дом повдигнаха въпроса за

...
Високите доходи на директора на Майчин дом повдигнаха въпроса за
Коментари Харесай

Защо е важно лекарите да получават високи доходи „на светло“

Високите приходи на шефа на " Майчин дом " повдигнаха въпроса за приходите на медицинските експерти в България.

“Заплащането на шефа на болничното заведение е в границите на разпоредбите. Този случай не е изолиран, в страната има доста други държавни лечебни заведения, където шефовете вземат такива пари “, изясни министърът на опазването на здравето Христо Хинков в понеделник пред бТВ.

Не единствено в България тематиката е настояща - в целия свят положителните медици са дефицитни. У нас лекарите получават своето възнаграждение на база капитация (брой прегледи) и по тази причина, както и министър Хинков изясни, даже млад доктор в далечен регион на страната може да има по-сериозни по мярка хонорари от умел сътрудник в огромен град - пациентите нямат избор.

А по какъв начин се образува заплатата на лекар, който и управлява една държавна болница? Тя е общ брой от няколко действия: закрепена сума като изпълнителен шеф – административна служба. Но всяко одобрено име в медицината не стопира да работи и по специалността си. В случая професор Иван Костов, който е един от най-търсените гинеколози и народен съветник по акушерство и гинекология, интензивно практикува и прави стотици прегледи и десетки онкогинекологични и гинегологични интервенции месечно. За всеки обзор и интервенция, лекарите вземат заплащане съгласно специализацията, сложността и утвърдената клинична пътека, чиито правила се дефинират от закона и здравната каса.
Възнагражденията на един шеф на държавна болница като административна единица в страната е сред 5000 и 7000 лева на месец. За съпоставяне тези съществени заплати на шефовете на частните лечебни заведения, са в пъти по-големи от тези в държавните, което също е обикновено.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР