Висока активност на пазара на търговските площи отново постави Пловдив

...
Висока активност на пазара на търговските площи отново постави Пловдив
Коментари Харесай

Promenada остава най-мащабният проект за мол в страната

Висока интензивност на пазара на комерсиалните площи още веднъж сложи Пловдив на челните места в страната. Градът води класациите с огромните си планове, този път в областта на комерсиалните паркове, регистрират анализаторите на CBRE.

„ Promenada Mall By Nepi Rockcastle “ остава един от най-мащабните за страната планове със своите близо 60 000 кв.м. Инвеститорът NEPI обаче разгласи нов пусков период на обекта и той е в края на 2024 година. Явно южноафриканският фонд не бърза да строи мола, само че от там прецизират, че са на стадий приемане на позволение за градеж. В Община Пловдив обаче отхвърлят да са подадени планове за утвърждение или за издаване на строително позволение. Припомняме, че през 2019 година Екcпepтният cъвeт към Oбщинa Πлoвдив

oдoбpи изгoтвeния нoв ΠУΠ-ΠPЗ зa 65-дeкapoвия тepeн нa Cтoчнa гapa.

С новия ПУП-ПРЗ бе направен и обстоен транспортно-комуникационен план-схема за организация на придвижването в тази зона на града.

И до момента в който пловдивчани чакат да видят приключен своя мегамол през първата половина на 2022-ра, под тепетата отвори врати  „ Технополис парк “ върху повърхност от 6800 кв.м, допълват в разбора си от CBRE.

С премахването на всички коронавирус ограничавания пазарната интензивност на българите се е възстановила, а посещаемостта в комерсиалните центрове в цялата страна продължава да се усъвършенства. Пазарът бележи възобновяване и доста търговци на дребно се стремят да разширят портфолиото си и тласкат пазара нагоре, допълват те в отчета си. От друга страна обаче,

растящата инфлация основава доста неустановеност за цялата стопанска система

и настроенията на потребителите са се намалили, допълват от CBRE. Развитието на комерсиалните паркове продължава, даже на по-високо равнище от комерсиалните центрове. През първата половина на 2022 година най-голямото попълнение на пазара е било откриването на „ Retail Park Srednogorie “, ситуиран в Пирдоп, разпрострян се на 9500 кв.м повърхност. От самото си разкриване комерсиалният център е посрещнал огромни марки търговски вериги, като „ Billa “, „ Technomarket “, „ Pepco “, „ DM “ и други През същия интервал от време е оповестена и реорганизация на комерсиалния център „ Централни хали “ в центъра на София. Сградата е с РЗП 8400 кв.м, а ремонтът включва промяна на интериора и възобновяване на външната част.

На този декор

доста огромни търговци на дребно възнамеряват по-нататъшни разширения,

както и вложение в лични парцели, като се концентрират върху правилата на ESG. Компании като „ Billa “, „ Mr. Bricolage “, „ Lidl “, „ Jysk “ и „ Jumbo “ се стремят да разширят портфолиото си, като по този метод движат пазара. Обявен е и нов търговски парк в Добрич на територията на някогашния цех, който ще включва „ Lidl “. Освен това, при започване на 2022 година, локална компания е почнала построяването на търговски парк от 15 000 кв.м в Хасково. Нивата на първокласни наеми остават постоянни през първата половина на 2022 година, както и междинните им стойности, с вариации от 19 до 21 евро/кв.м месечно, а в комерсиалните паркове - от 8 до 10 евро/кв.м месечно. 
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР