Вирусните инфекции водят след себе си усложнения, засягащи нервната система

...
Вирусните инфекции водят след себе си усложнения, засягащи нервната система
Коментари Харесай

Д-р Биляна Михайлова, невролог: Често болните от грип А и В получават силни световъртежи


Вирусните инфекции водят след себе си затруднения, засягащи нервната система

В продължение на традицията – да дават път на младите и надарени млади лекари, които горят за специалността и влагат сърцето си в работата, от бързоразвиващия се Медицински център „ Д-р Стайков “ привлякоха квалифицирания невролог доктор Биляна Михайлова. Пред кореспондент на Флагман.бг експертът показа по какъв начин е протекъл първият работен ден в лечебното заведение и имало ли е „ стрес тест “. Д-р Михайлова обясни в детайлности вероятните аргументи по какъв начин един прост за някои признак, може да крие заплаха от съществени болести.

- Д-р Михайлова, към този момент приемате пациенти в МЦ  „ Д-р Стайков “. Какви са първите Ви усещания?

- Първите ми усещания от медицинския център са доста положителни. Тук организацията на работния развой е на високо равнище. Усилията на всички са съсредоточени в това  пациентите да получат най-хубавото лекуване в къси периоди.

Аз имам база за съпоставяне от практиката ми досега в други лечебни заведения и мога да кажа, че тук виждам осъществени не една положителни практики, които на други места са към момента просто доктрина.

Опознавам колектива и за това ми оказват помощ самите пациенти. Те ме осведомяват в детайлности за всички лекари. Така получавам противоположна връзка и мнение, което е доста позитивно.

- Как се чувствате след първия си работен ден в тук? Колко пациенти прегледахте и какви са главните им проблеми?

- Още в деня на постъпването ми започнах работа. Повечето пациенти, идващи за обзор, са с недоволства в периферната нервна система – радикулити, увреждания на гръбначен дирек, главоболие, световъртеж и други

- В разгара на грипната зараза сме, по какъв начин може да се отразят на нервната ни система вирусите, върлуващи сега?

- Да, пораждат затруднения в резултат на вирусните инфекции. Често след прекарана зараза се получават възпаления на периферни нерви. Но най-много виждам, че доста от болните, още в хода на болестта, стартират да получават световъртежи.

Те, за жалост, могат да продължат много дълго време. Това са главните затруднения. Има и тежки случаи, при които, в резултат на тромбоза, след коронавирус да вземем за пример, пациент получава инсулт.

- Какъв е протоколът ви за лекуване на световъртеж? Разбирам, че е чест проблем, с който пациентите идват при Вас.

- Първо и най-основно е да се дефинира каква е повода за това недоволство. Световъртежът не е болест, той е признак на необятен набор болести. Те могат да са от периферен генезис, могат да са и от централен.

По-често световъртежът при младежите е породен от проблеми в периферната нервна система, като в множеството случай е обиден вестибуларният уред.

При по-възрастните пациенти постоянно е симптом на мозъчно увреждане. Това е рискова обстановка и би трябвало да се реагира бързо и в точния момент.

Световъртежът е признак и на множествената склероза, стартира и при туморни образования на централна нервна система, при хормонални нарушавания, при нарушавания на кръвотворната система. За тези тежки болести са присъщи и леките замайвания първоначално.

Не бива да подценяваме световъртежа, като признак. Важно е положението да се диагностицира в точния момент, да не изчакаме то да ескалира и да доближи до една остра фаза. Защото тогава лекуването ще е по-трудно и по-дълго.

Тук желая да отбележа, че нашите пациенти в България не престават с порочната процедура на самолечение . Слушат какво им споделят съседите, бабите, другари, сътрудниците, познатите…. В доста случаи препоръките им не са подобаващи и е допустимо да се основат едни не доста приятни последствия, даже усложняване на клиничната картина. Възможно е да се получи замаскиране на клиничната картина. В тези случаи лекарят може да бъде измамен от индикаторите в проучванията, направени след самолечение, тъй като не демонстрират действителната обстановка.

- Освен с вирусите, в забързаното ни всекидневие се сблъсквам и с още един сериозен пакостник – стресът. Как въздейства той на нервната ни система и какви здравословни проблеми може да ни донесе?

- Стресът е камшик на нашето съвремие. В огромен % той е главната причина за вестибуларните нарушавания. Много огромна част от хората – млади и по-възрастни пациенти, имат извънредно динамично всекидневие.

Работата им е натоварваща, струпват им се хилядите задания, доста са обременените финансово… Тези проблеми отключват по този начин наречения „ функционален световъртеж “ . За него е присъща чистата образна диагностика. На фотосите нищо не се вижда, само че казусът е действителен.

При този вид световъртежи се отключват и положения на тревога и на меланхолия. Тук към този момент е належащо да изпишем лечения с антидепресанти. Това е стресов миг за пациентите, те не го възприемат .

Често ми споделят „ аз не съм вманиачен, не съм за психиатър “. Но тези съвещания с сътрудник експерт способстват за по-бързото възобновяване. Ако не се извърши цялостното лекуване, ние сме си свършили работата на половина и пациентът няма да получи търсеното усъвършенстване.

- Ваш сътрудник от София, също невролог – доктор Борян Бужов, в приемните си дни в МЦ „ Д-р Стайков “ организира и лечения с акупунктура. Какво е Вашето мнение за обичайна китайска медицина?

- Определено може да откри място като съпътстващо лекуване, което се организира паралелно с назначеното от експерт невролог. Радвам се, че ще имам опцията да работя взаимно с доктор Бужов и дружно да способстваме за по-доброто здравословно положение на нашите пациенти.

Д-р Биляна Михайлова е приключила е Медицински университет - Плевен и е специализирала неврология към Медицинският университет „ Проф. доктор Параскев Стоянов “ – Варна. Тя приема пациенти в Медицински център „ Д-р Стайков “ всеки вторник и четвъртък след авансово записан час на тел.: 056 99 60 06 и 0892 99 60 06 или на място на регистратура. Лечебното заведение се намира на бул. Транспортна 33, тъкмо до мол Бургас Плаза.
Източник: flagman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР