Вината за случая Стара Загора е на органите на досъдебното

...
Вината за случая Стара Загора е на органите на досъдебното
Коментари Харесай

Съдиите, пуснали насилника от Стара Загора: Ние не сме съдебни медици, проблем на разследването е

Вината за случая " Стара Загора " е на органите на досъдебното произвеждане, а съдът се водел единствено по съдебно-медицинската експертиза, открила лека телесна щета. Въпреки че към делото са били приложени фотоси на обезобразеното 18-годишно момиче, а евентуалният извършител е бил в пробация. Ако Георги Георгиев не бил пуснат, щял да търси правата си за непозволено задържане.

Такова пояснение даде през днешния ден съставът от окръжния съд в Стара Загора, пуснал Георгиев, арестуван преди този момент за обезобразяването с макетно ножче на младата си другарка. За пръв път приказва докладчикът по делото Татяна Гьонeва, както и административният началник на съда, като подчертаха, че не били длъжни да дават пояснения пред медиите (т.е. пред обществото, защото медиите са посредник). Вече били пуснали.

" Става въпрос за обвинен, притеглен към наказателна отговорност за междинна телесна щета. В този случай ние сме длъжни при искане за взимане на най-тежката мярка да обсъдим доказателствата, които сочат освен за съпричастност на обвинения, само че и доказателствата да подплатяват наличната подготовка, за която той е притеглен да дава отговор по Наказателния кодек - по член 129.

В този случай ние следва да обсъдим дали и тук са значими съдебно-медицинските експертизи, тъй като ние нямаме тези знания и според тях ние би трябвало да установим дали декларираното в заключението покрива някои от признаците, които законът е въвел в наредбата член 129. За да се убедим освен,че лицето е нападнало и предизвикало пострадванията, само че и че анистина е налице междинна телесна щета. Тоест се преследва по общия ред, може да бъде взета и най-тежката мярка ", съобщи тя.

И на няколко пъти акцентира, че не била правосъден доктор, а " доказателствата не подплатиха междинна телесна щета ".

" Тези производства за незабавни, само че нямаше спънка да се слагат след това спомагателни задания " - съобщи още Гьонева.

На въпрос за какво съставът не е дал сходни инструкции, откакто е видял и фотосите, и данните за предишното на насилника, който е бил в пробация, отговори:

" Естествено, че сме взели поради всичко това, видели сме и фотосите. Но ние се ръководим от съдебно-медицинската експертиза. Ние не сме правосъдни медици, не да можем единствено по фотосите да преценим. "

Така съдиите оповестиха, че  " проблем на досъдебното произвеждане е какво ще открият, тяхна е работата да проведат следствието ".

" Съдебният акт е предписан на 5 юли, през днешния ден е 31 юли - тъй че какво са работили те за това време, питайте тях " - съобщи шефът на съда.

" Ние разбираме чисто човешката реакция, ние също сме хора, не сме роботи. Но все още на внасяне на делото трябваше да се реши имаме ли учредения да потвърдим задържането или не " - продължи Гьонева.

В противоположен случай можело да се окаже, че Георгиев е неправомерно арестуван, а всички сме знаели какви каузи се водят за това, съобщи тя.

На въпрос ще напусне ли системата, Гьонева благодари за въпроса. Нямало да напусне, тъй като работела със сърце.

А на въпрос дали ще участва на шествието в поддръжка на 18-годишната жертва през днешния ден, отвърна:

" Мисля, че желаете прекалено много от мен. "
Подкрепете ни
Уважаеми читатели, вие сте тук и през днешния ден, с цел да научите новините от България и света, и да прочетете настоящи разбори и мнения от „ Клуб Z “. Ние се обръщаме към вас с молба – имаме потребност от вашата поддръжка, с цел да продължим. Вече години вие, читателите ни в 97 страни на всички континенти по света, отваряте всеки ден страницата ни в интернет в търсене на същинска, самостоятелна и качествена публицистика. Вие можете да допринесете за нашия блян към истината, неприкривана от финансови зависимости. Можете да помогнете единственият гарант на наличие да сте вие – читателите.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР