Винаги съм знаела, че създаването на правителство в сегашната ситуация

...
Винаги съм знаела, че създаването на правителство в сегашната ситуация
Коментари Харесай

Правителство на ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ с ярки политически фигури няма да сработи, коментира в предаването „Стълбището” на Дарик бившият външен министър Надежда Нейнски

„ Винаги съм знаела, че основаването на държавно управление в сегашната обстановка няма да премине безпроблемно. Има разрушено доверие сред политически сили. Има разрушено доверие в институциите, в хората, които ги съставляват. Разрушаването на доверие е по-лесно, построяването е по-труден развой, който не се случва със спечелването на изборите или обезпечаването на болшинство. Виждаме, че сега има формирано евроатлантическо болшинство, само че това, което се слага сега под риск е доверието сред сътрудниците ”, изясни тя и изрази вяра да преминат през премеждието.

Според нея изтеклият запис слага обстановката в два разновидността:

„ Или да взриви всичко, или да катализираи този урок да изпрати нужните сигнали до хората, които взимат решения, че те би трябвало да умишлено да построяват доверие. За мен сега най-важното в България не е държавното управление, а болшинството ”, сподели още тя.. По думите ѝ, в случай че едно болшинство бъде устойчиво и построено на ясни правила и стратегия, може да излъчи държавно управление, в случай че то не се оправи, да излъчи второ.

Според Нейнски хората в изпълнителната власт не би трябвало да бъдат ярки политически фигури.„ Трябва да се смени методът на мислене. Тази сглобка е по нужда. Ако ГЕРБ-СДС можеха да създадат държавно управление – щяха. Ако ПП-ДБ имаха тази опция и те щяха. Очевидно не могат, Тоест имат потребност един от различен. Това, което ще бъде гаранция, че няма да прекрачват закона е законодателната стратегия, която ще одобряват и организират хората, които са избрали ”, уточни Нейнски.

Правителство с ярки политически фигури няма да работи, а неуспехът ще бъде заплатен от всички. „ България ще бъде тласната по път, който ще е безусловно непредсказуем. И ГЕРБ-СДС, и Политическа партия, и Демократична България би трябвало да знаят, че са задължени да съумеят. Трябва намерят дружно решенията, през които да минат,за да укрепят доверието между тях.Ярките политически фигури не са пътя, по който могат да реализират този триумф ”, уточни още Надежда Нейнски.

„ Отдавна в политиката причините започнаха на отстъпват на прочувствени чисто персонални неща. Търсят се компромати. Кое е истина и кое не е в света обществените мрежи? Политическият живот става все по-труден и по-драматичен ”, съобщи Нейнски.

По думите ѝ демокрацията минава през това да убеждаваш хората в правотата си посредством причини, а когато вземеш властта би трябвало да изпълниш това, което си заречен авансово.

„ Триковете в политиката, спекулациите – те да ни поддържат, а след това ние ще си вършим каквото желаеме, довеждат до това, че в България все по-малко хора считат, че си заслужава да се поддържа една или друга политическа мощ ”, добави тя.

По думите ѝ младите и по-утвърдени политиците не могат да се срещнат по-средата, поради конфликта на поколенията. „ И едните, и другите считат, че знаят всичко. Винаги се търси комбиниране на подготвеност и на свежи хрумвания, нови практики и подходи. Няма черно-бели неща в политиката, както и в живота ”, разяснява някогашния външен министър.

Нейнски посочи, че едно от нещата, които се оказват най-разрушителни за политик е, когато загуби чувството за пулса на обществото.

„ Контактът с хората е доста значим. Много постоянно в политиката се споделя – не желая да излъжа гласоподаватели си. Разбира се, че е по този начин, само че би трябвало да си даваш сметка, че в тази страна живеят и други хора, с изключение на гласоподавателите ти. Трябва да убедиш и останалите хора в смисъла на това да дадат поддръжка за едно ръководство, което ще промени и техния живот ”, добави тя.

Надежда Нейнски даде образец с смяната в Закона за правосъдната власт. „ Надяваме се хората да имат това, което постоянно са желали – правда, да има достъп до нея. Това са основни неща и без значение дали си ляв, десен или центрист – естествения човек желае правда. Сигурно елитите имат страхове, само че хората под елитите чакат правда ”, разясни тя.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР