Винаги съм отстоявал националния интерес, бъдете сигурни. Предстоящата среща е

...
Винаги съм отстоявал националния интерес, бъдете сигурни. Предстоящата среща е
Коментари Харесай

Румен Радев: Винаги съм отстоявал националния интерес, бъдете сигурни

Винаги съм отстоявал националния интерес, бъдете сигурни. Предстоящата среща е доста значима, само че повече ще приказвам на следващия ден. Това съобщи президентът Румен Радев на историческия връх Шейновец в Източните Родопи, където бе маркиран празникът на Свиленград, който съответствува с началото на Балканската война преди 109 години. Думите на Радев бяха във връзка Срещата на върха ЕС-Западни Балкани в Бърдо, Словения, където държавният ни глава ще има среща с немския канцлер Ангела Меркел, френския президент Еманюел Макрон и премиера на Република Северна Македония Зоран Заев.

,,Неслучайно тези непристъпни скали на връх Шейновец остават вечно в нашата национална памет като "Малката Шипка ". Поколенията ще помним, че точно отсам стартира славният триумфален път на българската армия за свободата на поробените братя от Тракия и Македония'', съобщи в словото си Радев.

Паметникът-костница и през днешния ден ни припомня, че единството ни като народ е скрепено със саможертвата на най-достойните ни синове. Вярвам, че с ясна памет и благодарност към предишното, и със самочувствие за бъдещето, ние като народ ще следваме тяхното свято дело за свободата и напредъка на родината, акцентира още президентът.

На 5 октомври 1912 година, първия ден на Балканската война, армията ни щурмува Шейновец и го завладява. В багра са убити 14 български воини. По-късно денем предвожданата от ген. Никола Иванов армия влиза в Свиленград и освобождава града. В памет на жертвите свещенослужители отслужиха панахида на поклонението на върха.

Програмата на президента ще продължи в Свиленград, където той първо ще посети галерия в памет на поета Ивайло Балабанов, а по-късно ще сервира и одобрение към жителите и гостите на града.

Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР