Виктория ГеоргиеваНе говорим за коалиционно споразумение, а за механизъм, който

...
Виктория ГеоргиеваНе говорим за коалиционно споразумение, а за механизъм, който
Коментари Харесай

Как се чупи сглобката, когато пратиш Лена Бориславова

Виктория Георгиева
" Не приказваме за съдружно съглашение, а за механизъм, който да обезпечи съблюдаване на поетите задължения при образуването на държавното управление. Няма нищо ново от това, което към този момент бяхме договорили с сътрудниците преди 3 седмици ", съобщи Лена Бориславова на влизане в Народното събрание, където разгласи, че отива, с цел да се включи в диалозите по управническата стратегия. Тя беше и доста възмутена, че водачът на ГЕРБ Бойко Борисов е цитирал неин СМС до Десислава Атанасова от ГЕРБ, гласящ: " Ще счупим сглобките ", а самият Борисов разяснява, че няма да взе участие в сглобките им, тъй като партията му няма ангажимент към ПП/ДБ.
Напрежението сред сключилите така наречен джентълменско съглашение пораства, то видно се пропуква, като още в петък Борисов сподели, че очевидно няма да има ротация на министър-председателите, обвинявайки ПП-ДБ в осъществяването на чистки в държавната администрация. Той стигна и по-далеч, заявявайки, че все още втората политическа мощ прави всичко това, което беше казано в записа, публикуван от към този момент самостоятелния народен представител Радостин Василев. Лидерът на ГЕРБ обаче добави, че ГЕРБ-СДС няма да смъкват държавното управление.
Това накара Кирил Петков и Христо Иванов да се фръцнат, заканвайки се, че няма да влязат в пленарната зала, обвинявайки ГЕРБ, че прокарват своите решения и законопроекти с плаващи болшинства, включващи Движение за права и свободи и " Възраждане ".> Ултиматумът > Миналата седмица Петков разгласи, че ПП/ДБ желаят 7 гаранции (общ ръб за предопределение на регулатори; да се съблюдава към този момент утвърдената обща законодателна програма; пътна карта за правосъдната и конституционна реформа; промяна в службите; координиран закон за антикорупционната комисия; преправка на Изборния кодекс; обща позиция за законността на референдума на " Възраждане " ) от ГЕРБ. За да извършват декларацията " Денков - Габриел ". Иначе двете коалирали се за последните избори обединения... ще изискат оставката на държавното управление на Николай Денков. Тоест на личното си държавно управление.
Че на всички места е изцяло обикновено да се желаят оставки и смъкват държавни управления е факт; че това е изцяло законен инструмент - факт; че е постоянно употребявам способ - факт. Но че ръководещи желаят да смъкват личното си държавно управление - това е някаква родна иновация. По-точно, следващото безумство, евентуално препоръчано от Кирил Петков. Не за друго, а тъй като на него най-вече му приляга да приказва и предлага сходни откровени небивалици.
Разбира се, ДБ/ПП се оправдават, че в действителност ГЕРБ нарушавали съглашението за обща законодателна стратегия, въпреки все още нарушителят да са точно градската екс десница и Промяната, които за негативно време направиха десетки авансово неуговорени с ГЕРБ назначения по висшите етажи на държавната администрация. Румен Спецов като началник на Национална агенция за приходите е единствено върхът на айсберга, да не забравяме и шефовете на регулаторите - Българска народна банка, Сметната палата и НЗОК, а както се разбра, това визира и всички 89 поста в държавната администрация, в това число и шефовете на службите, които към този момент един път бяха в окото на бурята около записите, осветлени от Радостин Василев, в които се говореше за координиране с непознати посолства.
Малко по-късно Петков се жалва, че той и обединението, от която е част - ПП/ДБ, се чувствали като смокинов лист - начело, а откъм гърба пък, за значимите неща, били ГЕРБ. Тези алегории, типично за метода на изложение на водача на Политическа партия, нормално навеждат слушателя и/или читателя на по-различни размишления, евентуално не толкоз близки до тези, които е имал Петков, само че е реалност, че думите му още веднъж станаха мотив за насмешки.> Каква е новата драма? > Надали е належащо да припомняме, че точно ПП/ДБ желаеха от ГЕРБ просто да поддържат държавното управление, никакви обединения с тях (уж), никакви техни министри (изключваме утвърдената от тях за ротационен мин. ръководител Мария Габриел, чийто ред обаче по всичко проличава, че няма да дойде), а в този момент пък мрънкат, че ГЕРБ отказали да гласоподават техния законопроект за КПКОНПИ и най-после ПП/ДБ поддържаха този на партията на Борисов, което никак не им се хареса. 
Драма обаче нямаше, когато Асен Василев се опита, прескачайки даже Политическа партия, да назначи Виолета Лорер, брачната половинка на депутата от " Продължаваме промяната " Даниел Лорер, за член на борда на Европейската капиталова банка от името на България. Нямаше и когато Даниел Лорер беше препоръчан от ПП/ДБ за еврокомисар на мястото на Мария Габриел, въпреки даже единствено с тези оферти за следващ път партията на Петков/Василев да сподели ясно, че тяхната аварийна пейка разполага с играчи само на правилото роднина-родница-роднина, което е по-зле и от трансформиралата се в паметна фраза от кино лентата " Опасен сексапил " - родственик - полицай, олицетворяваща образно ситуацията.
Е, добре, де, можем малко да разтеглим състава - родственик - ухажор - родственик.> Има ли, няма ли коалиция > Въпрос с нараснала компликация - сякаш няма, споделят по някое време участниците в несъществуващата коалиция. Обаче и двете страни чакат от въображаемия си съдружен сътрудник координиране на решенията с него. Политическо съглашение липсва, което затруднява в допълнение обстановката. Не е и ясно по какъв начин тъкмо се взимат решенията. По-точно, взимат се главно от едната страна, само че дори не толкоз от страна на Политическа партия (ДБ пък изобщо не ги броя, те са като някакъв непряк наблюдател), а най-вече, персонално и еднолично от Асен Василев.
Вече станахме очевидци на няколко сходни назначения или опити за такива, които не ядосаха единствено ГЕРБ, а даже и хора от редиците на обединението ПП/ДБ, въпреки да не се даде публичност. Все по-активно се приказва, че първо - назначението на Виолета Лорер (макар самата тя да се отхвърли, само че точно заради надигналото се неодобрение от всички страни), второ - това на Спецов, са изправили на нокти съдружните сътрудници.
Парадоксално, само че ГЕРБ, които освен са най-голямата парламентарно показана група, заеха и първото място на последните избори, а и във всевъзможни социологически изследвания и все още държат лидерското място, са в обстановка да се помиряват с решенията и назначенията, постоянно безумни и рискови, на една дребна група (ПП) от тридесетина депутати. Политическа партия (ДБ) пък недоволстват, че ГЕРБ, видите ли, въпреки и да не са им съдружен сътрудник (както точно обединението, образувана преди последните избори, държи да подчертае) не приемали с бурни аплодисменти и наяве удовлетворение всяко тяхно предопределение (най-вече - тези на Асен Василев), всеки техен законопроект, всяка тяхна мисъл (най-вече тези на Кирил Петков). А пък Петков чак слага ултиматуми и развява закани, че тая нямало да я бъде, в случай че ГЕРБ не престават по този начин.> А обстановката се усложнява > и тъй като две седмици откакто държавното управление беше определено, в действителност доста дребна част от министерствата имат към този момент зам.-министри, да не приказваме за регионалните шефове, които солидарно подадоха оставки, а те да не са признати от Николай Денков. Тоест в извънредно къс период некоалиционните сътрудници би трябвало да дефинират повече от 60 индивида за заместници по министерствата плюс съвсем 30 регионални шефове, които от своя страна също би трябвало да имат заместници.
А знаете ли по какъв начин на процедура се случва това? Сложно, е най-краткият отговор. Номинациите идват от някоя от партиите в некоалицията, след това се изпращат на Денков-Габриел, които пък препращат към управленията на партиите си предложенията на некоалиционния  сътрудник. Там към този момент се взема решение дали да се утвърди или не кандидатурата, след това за утвърдените имена биват известени още веднъж двамата министър председатели. Тромава процедура, пораждаща и конфликтни обстановки, които в допълнение удължават така и така мудния развой.
И въпреки точно Политическа партия да желаеха лидерски диалог в незабавен порядък, които да изчистят разликите сред тях и ГЕРБ, най-после се разбра, че Кирил Петков бил на кайт в Гърция, което забавило срещата и наложило най-после Лена Бориславова (интересно в качеството на каква) да отиде на нея. Както разясниха и от ГЕРБ малко по-късно - " На срещата участваха лица, които нямат качеството на народни представители. За нас беше смущаващо, тъй като не могат да носят политическа отговорност и неслучайно срещата продължи не повече от 20 минути ".
Политическа партия и Петков в действителност не могат да носят отговорност, показват го за следващ път, в това число и за личното си ръководство, заради което произтичат безумните им дейности, заканите, че ще неодобряват личното си държавно управление, бягството от действителността. Но това не са митинги, а ръководство, което значи и умения, промени, законотворчество, а не просто крясъци " Оставка " и плакати " Мен не ме е боязън ". Напротив, боязън ви е.>
Флагман
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР