Викторианската рокля в антикварния мол в Мейн не приличаше на

...
Викторианската рокля в антикварния мол в Мейн не приличаше на
Коментари Харесай

Кодът е разбит: Разкриха тайната на ретро рокля с таен джоб и мистериозна бележка

Викторианската рокля в антикварния мол в Мейн не приличаше на нищо, което Сара Ривърс Кофийлд била виждала преди.

Нейният втален корсаж, кринолин със характерна за времето си форма и дантелени маншети отразяват една отминала ера. Като колекционер на ретро костюми, Ривърс Кофийлд я разпознала като рокля от 1880 година, само че макар възрастта ѝ, деликатната бродерия, бронзовата коприна и металните копчета изглеждали непокътнати.

Тя понижила цената до $100 от $125, до момента в който се чудела къде да съхранява дрехата от две елементи. Цената била по-висока, в сравнение с тя нормално плащала като човек, който колекционира антични костюми и портмонета, само че се решила да я купи.

Ривърс Кофийлд нямала визия, че роклята, която купила през декември 2013 година, ще разкрие своята тайнственост десетилетие по-късно. В скришен джоб, натикан под кринолина, имало два смачкани листа хартия със описи с видимо случайни думи и места:

Een soort, maar dan van 130 jaar geleden
— Lieke Muller (@LiekeMuller)
Бисмарк, пропуснете, листа, $, банка

Калгари, Куба, неохраняем, оборвам, патица, Фейгън

Бележки върху листата наподобява изобразявали времето. Върху етикета, зашит в роклята, имало написано на ръка име: Бенет.

Ривърс Кофийлд била объркана, както споделила тя пред CNN. Думите били загадъчни. Какво трябвало да значат и за какво Бенет се нуждаела от „ супер скрито укритие “, с цел да ги скрие?

„ Само копчетата изобразяват безнадеждната Офелия от „ Хамлет “ на Шекспир и костват повече, в сравнение с е платила за роклята ", сподели Кофийлд.

През февруари 2014 година тя разгласила блог за роклята, която нарекла Bronze Bustle на Бенет. „ Какво по...? “, написала тя. „ Оставям го тук, ако се откри някой човек знамение в декодирането, който си търси план. “ Тя присъединила фотоси на роклята и oткритите бележки.

Онлайн детективи се заели със случая – само че без триумф
Ривърс Кофийлд купила роклята, до момента в който била на посещаване при майка си в Сиърспорт, Мейн. Тя не мислела доста за загадката след обявата в блога си.

Без да знае обаче, любопитни детективи и дилетанти работели по разрешаването на мистерията. Те я нарекли „ криптограмата на копринената рокля “ и почнали да популяризират тайни теории за оставените думи. Някои спекулирали, че Бенет била разузнавач, употребяваща кодирани думи за връзка.

През 2017 година един блогър добавил бележката към листата си с „ Топ 50 неразгадани криптирани известия “ и пуснал още теории. Загадъчна любовна записка ли било това? Мерки на роклята? Кодове свързани с гражданската война?

Ривърс Кофийлд бързо отхвърлила всяко пояснение, обвързвано с Гражданската война, защото изучавала каталози от 80-те години на предишния век от веригата универсални магазини Bloomingdale’s и не се е съмнявала, че роклята е от тази ера. Дотогава войната била завършила преди към 20 години.

Други спекулирали, че това е форма на връзка, обвързвана с телеграфа - нов метод за изпращане на бързи бележки, стартиран в Съединените щати през 1800 година, който таксувал подателите въз основа на броя думи в известието.

„ Към оня миг бях изоставила блога “, сподели Ривърс Кофийлд.

„ От време на време виждах, че има нов оповестен коментар или че някой различен разбивач на кодове ми е изпратил имейл, в който споделя: „ Хей, към момента се интересувам от това “, само че никой в никакъв случай не успяваше да го позволи. “

Но тогава канадски откривател разрушил кода
Уейн Чан, откривател от Университета на Манитоба в Канада, се натъкнал на мистерията онлайн през лятото на 2018 година Той споделил на CNN, че е разгледал 170 кодови книги и нито една от тях не отговаряла на известието.

„ Работих по този случай няколко месеца, само че не стигнах до средата с него. Оставих го настрани и не го погледнах още веднъж “, сподели Чан.

A woman bought a vintage dress at an antique store. It had a secret pocket with a mysterious note | Click on the image to read the full story
— WCVB-TV Boston (@WCVB)
Чан, който взема решение кодове като занимание, по-късно почнал да изследва телеграфната епоха, в това число кодовете употребявани в Северна Америка по това време. И при започване на предходната година той направил пробив.

Той разкрил, че кодираните известия в действителност са прогноза за времето. И те не били секретно криптирани, а тъй като „ кодът разрешавал на синоптиците да редуцират подробните прогнози за времето в няколко думи “, сподели Чан.

В ерата на телеграфа сходна бързопис била по-евтина от изпращането на огромна група думи и показания на температурите. Всяка дума представлявала метеорологични променливи като температура, скорост напразно и барометрично налягане на несъмнено място и през несъмнено време от деня.

Например, редът „ Бисмарк, пропуснете, банка, листа “ съдържа изненадващо характерни детайлности. „ Бисмарк “ значи, че е записано на станция Бисмарк в днешна Северна Дакота. „ Пропускане “ значи, че температурата на въздуха е 56 градуса, а барометричното налягане е 0,08 инча живачен дирек. „ Листа “ се отнася до точка на оросяване от 32 градуса по Фаренхайт, следена в 10 часа вечерта. „ Долар “ значи, че нямало превалявания, до момента в който „ банка “ е във връзка с скоростта напразно от 12 mph и, че ще има явен залез.

„ Всички метеорологични станции трябвало да изпращат отчетите си по телеграф до централен офис във Вашингтон, окръг Колумбия “, сподели Чан.

Чан разкрил, че кодираните известия употребявали телеграфен метеорологичен код от XIX-ти век, употребен от Армейския предупредителен корпус, който бил националната метеорологична работа за Съединени американски щати в края на 1800 година Например фраза като „ Екипажът е пийнал “ ще бъде съкратена с кодова дума като „ кримпване “, означи той

„ Телеграфните кодове били употребявани по две съществени аргументи: секретност и спестовност. Този съответен код въобще не е бил предопределен за секретност “, сподели Чан пред CNN.

„ Кодовете за времето са се употребявали за спестовност. Тъй като таксата се определяла от броя думи в телеграмата, те желали да съкратят или компресират прогнозата за времето във допустимо минимум думи, с цел да спестят разноски. “

Чан показа още, че не е сигурен по какъв начин са били подбрани думите. Имало е метеорологична кодова книга, с която метеоролозите се съветвали, с цел да схванат смисъла зад непознатите думи. „ И с времето те научавали кодовите думи, без да е належащо да се съветват с книгата “, добави той.

„ Думите бяха подредени по този начин, че избрани двойки съгласна-гласна да съставляват съответни числови стойности “, сподели Чан. „ Това в действителност беше доста комплициран код, макар че желанието не е било да се реализира секретност. “

Той съумял да дефинира точния ден на прогнозата за времето
Чан написал академична публикация, обясняваща загадката. Той също изпратил имейл до Ривърс Кофийлд, която не знаела, че онлайн детективите към момента работят, за дешифрирането на кодовете.

Ривърс Кофийлд била изумена от разкритието, само че не и сюрпризирана.



„ Изкарвам прехраната си като археолог, тъй че върша доста проучвания върху предишното “, сподели тя.

„ Отдавна съм се примирил с обстоятелството, че не всеки артефакт или всеки документ ще разкрие всичките си секрети. “

Като част от проучванията на Чан, от Националната администрация по океаните и атмосферата му дали остарели метеорологични карти, които му помогнали да дефинира точната дата на метеорологичните наблюдения в кодираната записка: 27 май 1888 година

Все още не е ясно коя е била Бенет и за какво е имала кодове за времето, скрити в скришен джоб.

Но към този момент Чан и Ривърс Кофийлд се радват, че са разкрили най-голямата част от мистерията на роклята.

По темата
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР