ВиК дружества са заплашени да връщат 90 млн. лева по

...
ВиК дружества са заплашени да връщат 90 млн. лева по
Коментари Харесай

Пари за ремонти: Може да се наложи ВиК дружествата да връщат 90 млн. лв. на Европа

ВиК сдружения са застрашени да връщат 90 млн. лв. по 20 плана. Парите са по европейска стратегия „ Околна среда “. Открити съществени нарушавания в публичните поръчки. Служебната власт се готви да сезира и европрокуратура за проблемите.

ВиК Бургас е едно от сдруженията с най-драстични нарушавания при публичните поръчки. В момента са подменят остарели корозирали тръби с нови.

Най-скъпа вода евентуално ще пият в Шумен

„ Дупки, нечистотия, води, трошляк, тиня, багери, което не е комфортно. Това е просто отвратително.+ Сега имат някакво прекъсване, не знам каква е повода. Багерът стои тук закотвен, камионите не работят “, изяснява Димитър Иванов.

Водният планът е от три години, коства 460 млн. лв. и би трябвало да бъде подготвен през 2024-та.

„ ВиК Бургас – това ни е най-проблемното, за какво не можем да управляваме сдружението. Попитайте окръжния съд. Не ни позволяват да впишем нов шеф и ни блокират активността от 6-7 месеца “, разяснява тематиката и служебният министър на районното развиване Иван Шишков. 

Предстои решение по какъв начин да се подкрепят общините, лечебните заведения и учебните заведения

От водното сдружение отхвърлиха коментар на обвиняванията.

„ 10 от 10 ВиК планове са проблематични “, заяви и екоминистърът Росица Карамфилова. Във Варна планът, който е за повече от 138 млн. лв. буксува. Според хората ремонтът е фалшив.

„ Три месеца е разкопан пътя, няма никой на обекта . Сега щели да вършат единствено канализация. Да създадат водата, и чистата, и мръсната “, сподели Живко Иванов.

От ВиК Варна обясниха за bTV, че апелират в съда финансовите корекции, които за тях са единствено 5%.

Отсечка от „ Тракия “ и една кафемашина имат 24 месеца гаранционен период, разяснява някогашният районен министър

Служебните министри са разкрили нередности и при ремонтите в Стара Загора, Кърджали, Смолян и Сливен. И предизвестяват за закъснение в строителството, наказания от Брюксел и загуба на европари.

„ Това ще докара до огромен отрицателен резултат за народен бюджет и тежест за страната. Средствата няма да се възстановят от Европейска комисия към България, уговорките обаче остават “, сподели Това ще докара до огромен отрицателен резултат за народен бюджет и тежест за страната.

Общо един милиард лв. са парите от Европа, заделени за водоснабдяване и канализация към 14 ВиК оператора у нас.

Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР