Вижте къде най-много вали и има въведени ограничения на пътя

...
Вижте къде най-много вали и има въведени ограничения на пътя
Коментари Харесай

Снежната стихия завладява България, обстановката в страната се усложнява!

Вижте къде най-вече вали и има въведени ограничавания на пътя

Зимното време, за което синоптиците предизвестяват от дни, настъпи в България. Обилен сняг вали на прохода Шипка, заяви Българска национална телевизия. Пътят там е пристъпен при зимни условия, само че водачите да бъдат деликатни, приканват от компанията, която обезпечава зимната поддръжка. 7 машини работят на място, натрупалият сняг към този момент е над 40 сантиметра.

Обстановката на Шипка обаче се усложнява с всеки минал час поради изобилния снеговалеж. Снегорините почистват през няколко минути, само че снегът покрива пътното платно извънредно бързо. Към момента няма данни за блокирани коли. „ През последните 12 часа има натоварен снеговалеж. Проходът е пристъпен при зимни условия. Вятърът се усилва, а снегът не стопира ”, разяснява пред Нова тв представител на пътноподдържащата компания.

Днес тежкотоварен камион беше арестуван от полицията на прохода „ Петрохан “, където има целогодишна възбрана колите над 12 тона да минават през мястото, оповестява bTV. Пътят там е опесъчен. 

Проходът на Републиката в събота по обед е пристъпен при зимни условия.

 



В по-късните часове на деня обаче се чакат навявания и превалявания, които ще бъдат главно в Дунавската низина. Нивото на реката при започване на българските територии към този момент доста се е повишило, само че е в нормите.

Шофьорите, на които им следва пътешестване през днешния ден и на следващия ден, да потеглят с коли подготвени за зимни условия, припомнят от Агенция " Пътна инфраструктура ".

Близо 130 машини почистват пътните настилки в регионите със снеговалеж, с цел да се обезпечи безвредното пътешестване на водачите по републиканските пътища. Обработката на настилките продължава. Сняг вали в областите Стара Загора, Шумен, Сливен, Ловеч, София, Перник, Кюстендил, Благоевград, Пазарджик и Смолян.

 



Поради снеговалеж и снегонавявания е лимитирано придвижването на моторни транспортни средства над 12 тона с ремаркета и полуремаркета през проходите „ Троянски “ и " Рожен ". Агенция „ Пътна инфраструктура “ моли водачите да карат със съобразена скорост и нараснало внимание, да съблюдават нужната отдалеченост и да не подхващат рискови изпреварвания. Блокирането на придвижването от транспортни средства с несъответствуващи – износени гуми, блокира пътуването на всички останали водачи и затруднява работата на снегопочистващата техника. Областните пътни ръководства и пътноподдържащите сдружения наблюдават метеорологичните прогнози и са в подготвеност да подхващат оптимално бързо нужните дейности за обработка на настилките, с цел да се обезпечи проходимостта на пътищата. Приоритет са автомагистралите, най-натоварените посоки по първокласната и второкласната пътна мрежа и проходите, осигуряващи връзките сред Северна и Южна България.

 



За повишение сигурността на придвижване при нужда е допустимо да се затварят обособени сектори за култивиране на настилките с химически субстанции и инертни материали, а там, където се постанова поради мощния вятър, снегонавяванията или слаба видимост, е допустимо трафикът да се лимитира краткотрайно до възстановяване на метеорологичните условия и почистването на пътя.

Източник: Метео Балканс
Източник: flagman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР