Вижте и пълния текст на коментара:Мнозина вече обявиха ерата Борисов

...
Вижте и пълния текст на коментара:Мнозина вече обявиха ерата Борисов
Коментари Харесай

Петър Чолаков: Борисов е по принуда на резервната скамейка, но дали е бита карта?

Вижте и цялостния текст на коментара:

Мнозина към този момент оповестиха ерата " Борисов " за завършила. Лидерът на ГЕРБ обаче надалеч не е бита карта, а въпросът за пенсионирането му не стои на дневен ред. Не е изключено ГЕРБ да се завърне в изпълнителната власт, а нищо чудно да забележим и държавно управление " Борисов " 4.

" Бойко Борисов не може да се завърне нито на бял кон, нито на зелен ", съобщи журналистът Иван Бакалов в предаването „ Денят с Веселин Дремджиев ”, а писателят Иво Беров напряко прогласи: " Бойковизмът си отива, спете умерено деца! ". Анализите в тази минорна за ГЕРБ (но мажорна за „ Промяната ”) тоналност вещаят „ доганизация “ на водача ѝ - т.е. индивидът от Банкя да стартира отдалечено да дирижира процесите в партията си посредством собствен аватар.

Борисов е дискредитиран

Основният мотив, че Борисов е към този момент история, се крепи върху тезата, че водачът на ГЕРБ е дефинитивно дискредитиран. Смята се, че мощната миризма на корупция, която се разнася към водача на ГЕРБ, ще го възпира да овладее още веднъж лостовете на страната.

Корупционните кавги обаче не попречиха, да вземем за пример, на лидера на партия „ Ликуд “ Бенямин Натаняху да стане през декември 2022 за шести път министър председател на Израел. Сходна е обстановката и с приятеля на Борисов Виктор Орбан, който е дълготраен министър председател на Унгария.

Успокоителното припяване, че Борисов към този момент е минало, е ненапълно разбираемо. Да се твърди противното значи да се признае, че тези, които стачкуваха против Борисов и властта на ГЕРБ, настоявайки за смяна на политическата система, са се провалили.

Какво обаче в действителност се случи?

От една страна, лагерът на „ Промяната ” несъмнено означи значими триумфи: детронирането на Борисов е най-важният от тях. Вместо да организира задълбочена проверка на мандатите на ГЕРБ във властта, „ Промяната ” обаче скоропостижно стартира да се самоизяжда. Първо ни сполетя твърдоглавието на шоумените на Трифонов, които без пресилване можем да назовем убийци на парламенти и мандати. Фойерверкът Има Такъв Народ унищожи инерцията на смяната в България, накара я да се съмнява в себе си и да търси врагове в личната си пазва.

Редовното държавно управление на партиите на смяната, което с доста страдания най-сетне се образува в края на 2021, стартира да се тресе от несъгласия през цялото време. Вместо партньорството, сред президента Радев и държавното управление „ Петков ” стартира битка за власт. После юнаците от Има Такъв Народ взривиха „ четворната коалиция ” и държавното управление.

В 48-ото Народно заседание Българска социалистическа партия, която напусна останалото трио на Промяната, се пакетира твърдо в „ хартиената коалиция ”, дружно с ГЕРБ и Движение за права и свободи.

 

Каква е равносметката

Съдебната промяна (като изключим закриването на профилираното правосъдие) е до средата, прочистването на герберските Авгиеви обори освен не се състоя, а май даже се отварят нови пристройки към тях. Главният прокурор Гешев си е все по този начин непреклонен. А кабинетът „ Донев ”, с изключение на да намига на Кремъл, е зает сякаш основно с това да търси по какъв начин да уязви държавното управление на Петков.

ГЕРБ завоюваха парламентарните избори на 2.10.2022, а социологическите проучвания сочат, че те са първа политическа мощ и все още. Фактът, че Борисов, който самичък се дефинира „ като най-подготвен за министър председател ”, избра да мине на назад във времето, се акцентира от съперниците на ГЕРБ като самопризнание за уязвимост.

Ала това е по този начин единствено частично. Борисов е седнал, несъмнено, по насила на аварийна пейка. Той обаче благоразумно, хитро и търпеливо изчаква своя нов късмет. За разлика от Петков и Рашков, които импулсивно и импровизирано побързаха да го арестуват, само че трябваше на часа да го пуснат – по този начин той победи над тях.

Борисов се готви да се завърне

Поведението на ГЕРБ в следващата политическа хореография към мандатите е оптимално тъкмо. Борисов стои, протегнал ръце, отворен за разговор, само че също по този начин търси метод да вбие чеп сред двойката, която само оцеля в пакет от партиите на смяната – Политическа партия и Демократична България. В края на 2022 година 65% от българите считат, че страната се движи в неправилната посока („ Евробарометър ”). Рейтингът на президента Радев върви надолу. Остатъците от партиите на смяната са парирани в Народното събрание от ГЕРБ, Българска социалистическа партия и Движение за права и свободи.

ГЕРБ са пуснали дълбоки корени в локалната власт, а тя е извор на политическо дългоденствие. Докато чака, приклекнал и подготвен за скок, още българи да му простят, Борисов няма да сгреши, в случай че си дялка патерици. Така ще форсира завръщането си през парадния вход. Възможно е да го дочака.

 
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР