„Виждаме, че броят на заразените с COVID-19 у нас намалява,

...
„Виждаме, че броят на заразените с COVID-19 у нас намалява,
Коментари Харесай

Д-р Бацелова: Прекалено рано се отменя зеленият сертификат

„ Виждаме, че броят на инфектираните с COVID-19 у нас понижава, само че броят на умрелите остава на високо равнище. Епидемиолозите от СЗО показаха терзанието си от възникването на нови разновидности и предложиха страните да са доста деликатни при разхлабването на ограниченията “. Това съобщи пред радио Пловдив епидемиологът доктор Христиана Бацелова. Тя цитира информация от Япония, където се популяризира новият подвариант на омикрон BA.2 Според японските епидемиолози той е освен по-заразен, само че и инфекцията, породена от него, протича по-тежко.

„ Зеленият документ беше късно въведен у нас, а прекомерно рано се анулира “, безапелационна бе доктор Бацелова. Тя изрази мнение, че даже и когато тази мярка е била в действие, действително тя не се е спазвала, а контролът е бил занижен.

„ Липсва ни надзор, Трябва да сме много по-стриктни във връзка с сегашните ограничения. Когато се каже, че би трябвало да се носят маски, те в действителност да се носят “, сподели доктор Бацелова.

Нейното изрично мнение е, че скупчването на доста хора на едно място носи опасности, защото техният имунен статус е незнаен.

„ Ние не можем да се съпоставяме със страни като Англия, където всички ограничения отпаднаха и Коронавирус към този момент се третира като елементарна вирусна зараза. Не можем да се съпоставяме, тъй като те, за разлика от нас, имат доста висок имунизационен обсег. Хората над 65 година са имунизирани, всеобщо се слагат и бустерни дози “, изясни специалистката.

В диалога взе участие и пловдивският юрист Станислав Проданов, който има ресторант в арт квартала „ Капана “. Той съобщи, че не чака смяна в посещаемостта на заведенията и изясни, че те работят на сериозна загуба, откакто през зимата е трябвало да връщат клиенти. Наплив и в този момент няма да има, счита Проданов.
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР