Виждали сте вероятно прословутата снимка с опашката за връх Еверест.

...
Виждали сте вероятно прословутата снимка с опашката за връх Еверест.
Коментари Харесай

Хора, хижи, върхове: ренесанс на планинския туризъм в България

Виждали сте евентуално прословутата фотография с опашката за връх Еверест. Е, сходна е обстановката и на различен, много по-нисък връх. За фотография с пирамидата на връх Мусала да вземем за пример в летните уикенди към този момент се чака на опашка.

Сходно е ситуацията на лифта под Рилските Езера, където през почивните дни минават над 3 хиляди туристи, както и на този под хижа " Безбог ". А запазването на нощувка на хижите " Мальовица " или " Вихрен " през юли и август, както и на поредност хижи по хребета на Стара Планина наподобява невъзможна задача.

Планинският туризъм претърпява подем в България. Това е очевидно с просто око, като аргументите са доста: здравословно е, забавно е, надалеч по-спокойно е от морето или спа курортите, планините оферират неизбродими направления, комфортно е за групи и несъмнено, е извънредно красиво. Друг фактор се оказа пандемията, като след нея планините притеглят доста повече туристи, в сравнение с преди пет или 10 години.

Официални данни за това на процедура няма. Никой не се е захванал да брои планинските туристи, а и отчитането им е мъчно - множеството хора вървят неорганизирано и не постоянно нощуват в хижите, а даже когато са в хижите, те постоянно не се записват на никое място. Но целият този поток от хора в действителност се изсипва по пътеки, хижи и друга инфраструктура, правена преди десетилетия, която дълги години беше оставена без особени грижи. Подобно на нея ръководството на планините, и отчитането на всички процеси в тях, са мощно разпокъсани сред голям брой институции, частни бизнеси и туристически сдружения.
Реклама
Преоткриването на планините отваря опция за насърчаване на прословутия планински туризъм (било то пешеходен, ски или вело) и построяването на просвета за държание в планината на идващите генерации, за разцвет на хижите и всички други, заети в сферата. Тъй като не е съсредоточен в няколко общини, той също по този начин, дава благоприятни условия на доста по-голяма територия да се развива стабилно (отчитайки и неприятния опит по морето).

От друга страна обаче, множеството от хора, струпани най-много на по-популярните места, следва да изостри вниманието към опазване на образа, биоразнообразието и чистотата в българските планини. С други думи, с цел да не стане планината ни като морето.
Ние, планинските водачи, от ден на ден търсим разнообразни пътища, с цел да стигнем до обещано място. Веднъж, тъй като хората, които вървят с нас, към този момент са били на известните места, а и тъй като в този момент от средата на юли доникъде на септември тези места са залети с хора. Александър Серафимов,
компанията за планински туризъм " Топ гайдс " и ски туринг клуб " Следи "
Бум на outdoor интензивностите
След локдауните при пандемията ползата към всички outdoor интензивности избуя. " Първите индикации бяха още преди пандемията. През 2021 се случи същинска детонация, освен това хората към този момент не вървят на планина единствено уикенда. Гъвкавите модели на работа наподобява разрешават на мнозина да отскочат и през седмицата или за дълъг уикенд ", споделя Александър Серафимов от компанията за планински туризъм " Топ гайдс " и ски туринг клуб " Следи ", като самият той го отдава и на покачвания стандарт на живот.

" Ние, планинските водачи, от ден на ден търсим разнообразни пътища, с цел да стигнем до обещано място. Веднъж, тъй като хората, които вървят с нас, към този момент навъртяха километраж и са били на известните места, а въпреки това, тъй като в този момент от средата на юли доникъде на септември Вихрен, Мальовица, Мусала, Рилски езера са залети от хора ", прибавя той.
Реклама
Васил Тодев, съосновател на " Байкария ", който от години се занимава с планините и има по-тесни наблюдения в региона на планинското колоездене, споделя " Ако преди 20 години клубовете в България бяха 4-5 и хората, практикуващи този спорт, евентуално е бил в границите на 1000 души, в този момент клубовете евентуално са над 50, а интензивно практикуващите може би са над 5 хиляди. Има и ужасно доста хора, които не са свързани с никакъв клуб, а практикуват самостоятелно ".

Като активност навън в планината подем има и планинското тичане. Ако преди 10 години бяха единици хората, практикуващи тази активност, сега са хиляди. И това се разви лавинообразно. Сега календарът за тези събития е доста богат в топлата част от годината, като в съвсем всички наши планини има някакви ултрамаратони (бягане и вървене на разстояние над 50 км).

Може би най-видимата част от този взрив в градовете е повишаването на броя магазини, продаващи спортни екипировки. Френската верига в всеобщия сегмент Decathlon да вземем за пример имаше магазини единствено в четирите най-големи града, само че от 2019 насам отвори такива в Бургас, Русе, Велико Търново и Плевен. Приходите ѝ скочиха с 27% през 2021 година по отношение на 2020 година, като през 2022 година растежът се укротява до 17%. Сходни са трендовете и при други марки.

" Най-големи растежи на продажбите виждаме при оборудването за ски туринга, планинското колоездене и планинското тичане ", удостоверява Дарина Тодорова, шеф на магазините (във високия сегмент) за спортове навън BaseCamp. " Очакванията ни са, че през тази година българският пазар на екипировка ще нарасне с 12-15% по отношение на предходната година, като изчистено от инфлацията нарастването по отношение на 2019 година е най-малко 50% ", прибавя тя.
Бизнесът с задграничните туристи през тази година е два пъти по-добре, в сравнение с през предходната, само че няма общо с 2019 година Войната с Украйна е спънка, гледат на целия ни район като граничещ с нея. Любомир Попйорданов
туроператор и ръководител на " Планини и хора - асоциация на планинските водачи в България "
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР