виж галерията Разширението на пътя Поморие - Слънчев бряг ще е

...
виж галерията
Разширението на пътя Поморие - Слънчев бряг ще е
Коментари Харесай

Разширението на пътя Поморие – Слънчев бряг ще е готово за активния туристически сезон

виж галерията Разширението на пътя Поморие - Слънчев бряг ще е готово за началото на дейния туристически сезон. Това стана ясно на среща сред изпълнителите на строителните работи и народни представители от ГЕРБ-Бургас, на която са били поканени още регионалният шеф на Бургас - Вълчо Чолаков и шефът на ОПУ - Бургас инж. Митко Порязов.

Бургаските депутати настояха да създадат цялостен обход на построявания маршрут. Работите по уширението на 5-километровия сектор сред Поморие - Ахелой вървят по проект и няма забавяния, разясниха техническите лица от компанията реализатор - "Пътстрой Бургас ". В момента се вършат водостоци за прекосяване на земноводни и влечуги под равнището на пътя, защото трасето е наоколо до две предпазени зони по "НАТУРА 2000 ".

Едновременно се работи на две места по създаване на основата за второто пътно платно от Поморие до Ахелой, по този начин във всяка посока ще има по две ленти за придвижване. За реализация на уширението на трасето са изместени електропроводи, водопроводи, телекомуникационни и оптични кабели. През април ще стартират асфалтовите работи, които ще продължат към месец, а след тях довършителните - уреди за отбрана на преминаващите птици, както и такива за шумозащитни пана, обясниха още строителите.

До построяването на обхода на Поморие, новото четирилентово трасе ще бъде привързано към остарелия път I-9 Бургас - Слънчев бряг.

Депутатите стопираха поредно на няколко от основните точки, в които изпълнителите са струпали доста техника. Една от тях бе мястото за пътен надлез, който ще реализира връзката сред Тънково и Ахелой, а другата до река Ахелой, над която сега се построява мост. Обходният път ще е напълно ново трасе с две огромни уреди. Ще се построи и нова пътна връзка с кръгово придвижване, която ще свързва третокласния път III-6009 Каблешково - Ахелой с основния път I-9, както и пътна връзка свързваща Ахелой и Слънчев бряг малко преди кръговото кръстовище за Равда.

От изпълнителя на обхода "Трейс Груп Холд " АД се похвалиха, че напредват с бързи темпове заради меката зима. Изместени са 90% от инженерните мрежи. Проводимостта на построеното ново трасе е малко над 3,2 км, а до кръговото придвижване на Равда остава към километър. Пред депутатите, строителите се ангажираха да пуснат придвижването по пътя предварително за началото на дейния летен сезон и се надяват, че времето ще е удобно за работа.

"Идеята е двата обекта да се пуснат по едно и също време, макар че срокът за създаване на обхода на Ахелой е 12 месеца - до към края на октомври. Видимо е, че изпълнителите са напреднали доста и работят доста отговорно ", означи националният представител Димитър Бойчев.

Изграждането на четирилентов път от Бургас до Слънчев бряг е приоритет на народните представители от ГЕРБ-Бургас от години. Те търсиха поддръжка от разнообразни институции, с цел да се стигне до стадия на действително осъществяване. Проектирането, правосъдните процедурите и намирането на финансиране продължи 7 години.

Стойността на реконструкцията на правата от Поморие до Ахелой е близо 21,5 млн. лева, а на обхода на Ахелой - 23,2 млн. лв.. Средства са обезпечени от републиканския бюджет по стратегия "Ново строителство " на Агенция "Пътна инфраструктура ".

"Когато обходът бъде подготвен, огромната запушалка на Ахелой ще падне и хората по най-натоварения народен път ще бъдат оптимално облекчени по време на своите пътувания. За нас остава удовлетворението от това, че поехме ангажимент да сложим завършек на тапите по пътя сред Слънчев бряг и Бургас и скоро това ще се случи " - добави националният представител от ГЕРБ-Бургас и член на парламентарната Комисия по превоза Иван Вълков.
Източник: burgas24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР