виж галерията Повече от час продължи демонтирането на Часовника на пресечката

...
виж галерията
Повече от час продължи демонтирането на Часовника на пресечката
Коментари Харесай

Повече от час демонтираха Часовника, скоро го връщат на обичайното му място

виж галерията Повече от час продължи демонтирането на Часовника на пресечката на улиците " Александровска " и " Богориди " в Бургас. Причината за това е, че от известно време признакът на морския град има щета и стрелките му не отмерват времето.

Задвижващият механизъм е остарял и морално стар. Заради това е невероятно той да бъде ремонтиран посредством замяна на части или профилактика. Община Бургас взе генерално решение да бъде закупена нова задвижваща система, която да обезпечи опция на Часовника да работи още дълги години.

Свалянето на Часовника беше прочувствен миг за художника Кольо Кехайов, който е създател на плана за разработване на сегашната структура на бургаския знак. Днес той извърши огромна част от работата по разглобяването на крепежните детайли, откакто през 1993 година е бил още веднъж в основната роля при монтажа на кутията с циферблатите.

Стефан Николов е другият човек с голяма заслуга за запазването на тази бургаска забележителност. След като години наред Часовникът е бил съхраняван на части в подземни пространства, той го възвръща и дружно с художника Кольо Кехайов го връщат още веднъж на централната улица през 1993 година.

Оттогава Стефан Николов идва всеки ден, с цел да синхронизира работата на системата за отмерване на времето. Часовникът е скъп за Бургас и с това, че всички негови елементи, с изключение на поддържащите пилони и циферблатите, са истински. Той е марка " Фаваж " и е закупен през 1936 година от двамата бургаски инженери Георги Марков и Ангел Гюзелев, които по това време учат в Европа. Старият механизъм няма да бъде убит, а ще отиде за предпазване в Историческия музей.

След демонтирането през днешния ден, кутията с циферблатите и стрелките ще бъде разглобена от експерти и ще се търси подобаващ механизъм, който да бъде инсталиран на мястото на остарелия.

Очакванията на бургазлии са признакът на града по-скоро да бъде върнат на нормалното място, с цел да продължи да отмерва времето.
Източник: burgas24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР