“Виенско кафе е нарекъл своята самостоятелна изложба в Градската художествена

...
“Виенско кафе е нарекъл своята самостоятелна изложба в Градската художествена
Коментари Харесай

Виена в цвят на кафе в изложбата на Иван Димитров - Вака във Варна

 “Виенско кафе " е нарекъл своята независима галерия в Градската художествена изложба на Варна наложеният варненски художник Иван Димитров - Вака. Инспириран от плана на Борис Стателов, който по-рано тази година предложения в “Галерия 8 " художници да основат произведения с кафе, Вака продължава тази концепция с новите си работи.  В тях той се вглежда в обичани места от великолепието и всекидневието на Виена и въодушевено ги пресъздава в рисунки, сътворени с кафе. Ефирни, белязани като че ли от патината на годините и обхванати от нежността на лека носталгичност, неговите виенски кафенета и дворци допират фена с топлотата на града - знак на европейския романтизъм.

Изкуството на Иван Димитров - Вака показва културологът Доротея Павлова, организатор в ГХГ - Варна, която ще открие изложбата.

“Иван Димитров – Вака е одобрен художник, чието изкуство е добре познато на варненската аудитория. Неговото картинно творчество е показано от жанровете на фигуралната и нереалната комбинация, изпълнени с плътни мазки и свободни, комплицирани фактури, създадени в  интензивна цветност или приглушени монохромни гами. Картините му са повлияни от художествения опит на модернизма като естетическа и пластическа идея. В своето изкуство Иван Димитров опитва с условно отнасяне на облиците и самостойност на формата като един път построява едри форми, предадени чрез мощно систематизирани размери, а различен път облиците са геометризирани и синтезирани, избрани от самия него като " градивен натурализъм ".

През 2020 година художникът показа в " Галерия  8 " живописни пейзажи от Виена в импресионистичен фасон, употребявайки плоски колоритни мазки, предаващи трептящата светлина и цветните рефлекси. " Назовал съм актуалната галерия " Виенско кафе “ и в нея  доразвивам търсенията и от предходната изява, обвързвана с австрийската столица. Този път, вместо маслени бои, използвах опциите на кафето като художествен материал. С тази техника открих най-прекия път съответно да покажа атмосферата на Виена – град, събрал в себе си доста история, хубост и съхранени обичаи, град на кафето и стотиците кафенета. Идеята да рисувам с кафе ми беше подсказана от галериста Борис Стателов и неговия план още веднъж в изложба " Осем “ – " Кафето – метод на приложимост “, осъществен напролет на актуалната година. Рисунките са резултат от работата ми през последните 10 месеца. Смятам тези произведения за равностойни на маслената ми живопис като композиционна и пластична комплектност. "

Серията рисунки в актуалната експозиция несъмнено има акварелно звучене, с помощта на което художникът реализира динамични сгъстявания и изсветлявания, изграждащи картинното пространство. Но създателят не се отхвърля и от живописното отнасяне на материята, по тази причина даже в кафето търси и топлите, и студените нюанси. Образите не са обемно моделирани, а са предадени чрез съотношенията ярко - мрачно и техните преходи. В композиционно отношение се открива правилото на фотографското кадриране, тъй че се акцентира концепцията за изкуството като улавянето на момента. И тук вместо документална акуратност се познава самостоятелното прекарване на авторовия взор. В своите пейзажи художникът употребява италианската художествена традиция, която се мисли сходно на " прозореца на Алберти " - картината е продължение на действителния свят, погледнат и опознат в един откъслек. Наблюдаването на пейзажа от една единствена закрепена привилегирована позиция, каквато постанова модерното изкуство с отхвърли си от изобразителната наративност, значи самопризнание на правото на субекта – на художника и на фена, да претърпява заобикалящото го пространството. Това изцяло освобождава естетическия и образния опит, а скопичния режим на гледане към местата на града се трансформира в преживяване. Ваката изобразява знакови места от Виена, предавайки аристократичния и бохемски дух на града. Това са катедралата " Св. Стефан ", бул. " Грабен ", площад " Мария Терезия ", дворците " Хофбург " и " Белведере ", Карлплац, и естествено, емблематичните кафенета – " Сахер ", " Централ ", " Музеум " и други “

Иван Димитров-Вака е роден през 1964 година във Варна. През 1989 година се дипломира във ВТУ " Св. св. Кирил и Методий “ със компетентност “Живопис " в класа на проф. Николай Русчуклиев. От 1998 година е учител по Изобразително изкуство и живопис в Средно учебно заведение за филантропични науки и изкуства " Константин Преславски “ - Варна. Работи в региона на живописта, графиката и рисунката. Представял е изкуството си в множество  общи художествени изложения и в 19 независими изложения. Това е четвъртата експозиция на създателя в залите на Градската художествена изложба " Борис Георгиев “ – Варна. Негови произведения са владеене на български, британски, американски, австрийски и немски сбирки.

Изложбата “Виенско кафе " може да бъде посетена от 11 до 30 ноември 2021 в ГХГ - Варна, на ул. “Л. Каравелов " 1 при съблюдаване на противоепидемичните ограничения.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР