Виенският институт за международни икономически изследвания wiiw подобрява прогнозата си

...
Коментари Харесай

Виенският институт wiiw очаква по-разхлабена фискална политика в България

Виенският институт за интернационалните стопански проучвания wiiw усъвършенства прогнозата си за българската стопанска система тази година - от 1.7% през есента на 2.5% в този момент. За идващите две години икономистите залагат на леко ускоряване на растежа до 3.1% през 2022 и 3.4% през 2023 година Причината за усъвършенстваната прогноза е по-лекото прекосяване през рецесията предходната година по отношение на упованията. Въпреки това резултатът на третата вълна на ковид върху района и слабият ритъм на имунизиране са причина специалистите да залагат на умерено възобновяване на стопанските системи в района тази година.

От института wiiw предизвестяват, че фискалната поддръжка в отговор на пандемията евентуално непрестанно е нараснала размера на страната в стопанската система на района, а в България може да се чака трайна смяна на фискалната позиция към по-разхлабена политика.

Българската национална банка (БНБ) също леко ревизира нагоре упованията си за българската стопанска система през тази година, само че по-значителна е смяната в настройките за инфлацията (виж карето).
Очакванията за България
Фискалната позиция ще остане разхлабена и през 2021 година На това залагат икономистите от wiiw за България и евентуално са прави поради обстоятелството, че бюджетът е на минус от над половин милиард лв. още в края на първото тримесечие. " Това отразява както продължаващите ограничения, свързани с ковид, само че също по този начин и огромен обществен политически пакет, който не е директно обвързван с пандемията ", показват от wiiw, като тук става дума за забележителното нарастване на заплатите в обществения бранш и пенсиите.

Икономистите предизвестяват, че тези разноски няма да бъдат еднократни, ще се придвижват и в бъдещите бюджети. " Следователно може да се чака трайна смяна към по-разхлабена фискална позиция ", споделят от wiiw.

Тази година туризмът ще продължи да търпи негативи от продължаващите ограничавания на интернационалните пътувания. Фискалната поддръжка ще бъде удължена, само че няма да е задоволителна, с цел да подтиква мощен напредък, смятат икономистите с настройката, че възобновяване в България ще остане едва през 2021 г.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР