Виена. Зад руско-австрийския шпионски скандал стои Германия, която не може

...
Виена. Зад руско-австрийския шпионски скандал стои Германия, която не може
Коментари Харесай

EA Daily: Зад шпионския скандал стои Германия, която не може да прости на Австрия „сватбата с Русия“

Виена. Зад руско-австрийския шпионски скандал стои Германия, която не може да елементарни на Австрия „ сватбата с Русия “, съобщи пред сътрудник на съветската организация EA Daily президентът на Европейския информативен център по правата на индивида (Австрия) Гари Мъри.
„ През последните години руско-австрийските връзки претърпяха качествена смяна и от неутрално-делови станаха политически топли. Не могат да простят това на Австрия “, счита политологът.
В отговор на въпрос кой печели от „ шпионския скандал “ сред Виена и Москва, Мъри допусна:
„ На този декор, както ми се коства, има единствено три играча. Първият – това е извънсистемната съпротива в Русия. Но това е слаба версия, това не е в полето на Навални, нито влиза в ползите му. Втората са Щатите. Тази версия може да се преглежда, защото Австрия е „ газов проводник “ на Русия за Европа, а Съединени американски щати имат намерение да доставят в Европейски Съюз своя полутечен газ. Но би трябвало да сме наясно, че в американците обичайно такава информация не се задържа дълго и в случай че я имаха, те щяха да я дадат по-рано. Третият състезател, в което аз съм повече от уверен, е Германия. Именно тя, съгласно мен, не може да елементарни на Австрия, че немскоезична страна гради връзки с Русия не по схемата „ Австрия – Европейски съюз (разбирай: ФРГ) – Русия “, а по схемата „ Австрия – Русия “. Последната, прочувствена, капка за Берлин стана сватбата на австрийския външен министър Катрин Кнайсъл, на която пристигна съветският президент Владимир Путин. Всъщност, това беше „ женитба с Русия “ и Германия сигурно не може да елементарни на Австрия за това “.
В изгода на немската диря приказва и фактът, че Kronen Zeitung, където за първи път бе оповестена информацията, е издание с немски капитал (50% +1 глас), прецизира специалистът.
По мнението на Мъри,престъпните действия, за които е упрекнат „ австрийският полковник “ не устоят рецензията даже при лекомислен разбор.
„ Вестник „ Крона “ заяви, че полковникът се е занимавал с шпионаж в интерес на Русия в продължение на 20 години, а през 2006-а е „ излязъл от играта “. Вие си мислите, че ГРУ (Главното разследващо ръководство – военното разузнаване на Русия) биха му разрешили просто по този начин да излезе в пенсия? Не мога да си спомня такива случаи в историята на разузнаването. Ако той беше направил това независимо, то щяха да го намерят починал от сърдечен удар или в следствие от автомобилна злополука още през 2006-а година. Логично е да се допусна, че той не се е занимавал с нищо „ шпионско “. В удостоверение на тази версия приказват два обстоятелството. Първият е присъдата, която го заплашва, за което разбрахме от същия Kronen Zeitung. Това са смехотворните две години отнемане от независимост. Такива минимални присъди за шпионаж не дават. А вторият факт е сумата пари, която полковника сякаш бил получил за 20 години съдействие с съветските спецслужби. Това са някакви си 300 хиляди евро. Ако ги разделим на 20 години, ще получим по 15 хиляди евро на година. Т.е. малко повече от хиляда евро месечно. Това е толкоз несериозна сума за Австрия, а още повече за „ къртица “ работеща в щаба на сухопътните войски на една от централните страни в Европейски Съюз, че въобще не се нуждае от коментар “, заключи Гари Мъри.
Руската организация напомня, че на 9 ноември западните медии оповестиха за разобличаването на „ съветски разузнавач “ в Австрия – някой си полковник от австрийската войска в оставка, който в продължение на 20 години предавал на Русия сведения за миграционната рецесия, военната авиация и артилерийските системи. Канцлерът на Австрия Себастиян Курц към този момент съобщи, че казусът с шпионажа няма да усъвършенства връзките с Русия.
В тази връзка, отбелязва EA Daily, се вършат исторически паралели с най-известния двоен сътрудник – началника на агентурното поделение на разследващата работа към Генералния щаб на Австрия Алфред Редл, който при започване на XX век в течение на десетки години издава на съветското командване австрийските сътрудници в Санкт Петербург, а също така предава проекта за австрийското навлизане в Сърбия.

Превод и редакция: Иван Христов
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР