Виена. В понеделник, 18 декември, новото черно-синьо правителство на Австрийската

...
Виена. В понеделник, 18 декември, новото черно-синьо правителство на Австрийската
Коментари Харесай

Heute.at: Новото правителство на Австрия ще положи клетва

Виена. В понеделник, 18 декември, новото черно-синьо държавно управление на Австрийската национална партия (АНП) на Себастиан Курц и „ Партия на свободата на Австрия “ на Хайнц-Карл Щрахе ще постави клетва, напомня Heute.at .
Два месеца след парламентарните избори в Австрия, консервативната АНП реализира единодушие с популистката „ Партия на свободата на Австрия “ за съставянето на съдружно държавно управление. За сполучливото завършване на междупартийните диалози в късните часове на петък осведоми ръководителят на АНП и настоящ министър на външните работи Себастиан Курц, който получи мандат за образуване на държавното управление, и водачът на на „ Партия на свободата на Австрия “ – Хайнц-Кристиан Щрахе.
В часовете преди обед в събота двамата политици осведомиха президента на страната Александер Ван Дер Белен за сполучливото привършване на договарянията за сформиране на ръководеща коалиция във Виена. Разговорът при закрити порти бе извършен в двореца Хофбург в часовете преди обед в събота. След това австрийският президент разгласи, че ще пристъпи към диалози с политиците, препоръчани за министерските постове. „ След това няма да има никакви спънки за сформиране на държавното управление още идната седмица “, акцентира Ван Дер Белен.
Церемонията по полагането на клетва на Себастиан Курц като нов канцлер на Австрия ще се състои още в понеделник. Тя евентуално ще се организира на фона на митинг, проведен от съперници на „ Партия на свободата на Австрия “, които не утвърждават новото държавно управление на страната.
Изборите за долната камара на Народното събрание в Австрия бяха извършени на 15 октомври. Като първа политическа мощ след гласуването се открои АНП, която събра поддръжката на 31,5% от гласоподавателите. Втора остана Социалдемократическата партия на Австрия с 26,9%, а трета – дясната популистка „ Партия на свободата на Австрия “. За нея гласоподаваха 26% от австрийците.
Преговорите за сформиране на коалиция сред АНП на Себастиан Курц и „ Партията на свободата на Австрия “ на Хайнц-Кристиан Щрахе започнаха десетина дни след предварителните парламентарни избори в Австрия.

Превод и редакция: Тереза Герова
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР