Вие си мислите, че това е само някакъв си простор,

...
Вие си мислите, че това е само някакъв си простор,
Коментари Харесай

Иконичният простор, който превзе Австралия

Вие си мислите, че това е единствено някакъв си шир, само че Hills Hoist се е появявал на марки, бил е представян на олимпийска гала, вдъхновявал е творби на изобразителното изкуство и комедии. Това на пръв взор просто откритие, Hills Hoist е част от класическата австралийска фантазия: къща на четвърт декар с огромен заден двор.

Hills е създаден в Аделаида, Южна Австралия от ветерана от Втората международна война Ланс Хил през 1945 година Историята е, че когато Хил се прибрал от войната, заварил задния си двор препълнен. Затова и спретнал небрежно въртящия се шир от някои остарели тръба. Изобретението също по този начин може да се повдига, с цел да продуха вятъра прането.

 Early hills hoist

След като дочува съседи да разискват простора му, Хил взема решение да направи бизнес от него. Първата му партида е направена от тръби, взети от под моста на пристанището в Сидни, които в началото били там, с цел да прихващат и стопират противников подводници войната. Днес над 5 милиона простора Hills Hoist се продават на година по целия свят.

През идващите няколко десетилетия устройството се трансформира в икона за страната и е оповестено за Национално богатство от Националната библиотека на Австралия. Националният музей на Австралия също има изложен Hills. Но просторът е доста повече от просто горделивост – той оформя културата и дейностите на една нация.

Като част от всеки заден двор просторът не е единствено за пране – децата обожават да се въртят на здравите му рамки или окачат одеяла на тях и да си вършат палат. Възрастните пък го украсяват с всевъзможни орнаменти: за рождени дни, за сватби, за сантиментални вечери, за събирания с другари.

 Bladder pack

Създава се цяла игра с пиянство към Hills Hoists (става въпрос за Австралия все пак). Тя се споделя Goon of Fortune и с цел да я играете, окачвате на простора торби с на ниска цена вино от кашон, нареждате се към него и го завъртате. Всеки пие от каквато торба спре пред него.

 Hammersmith Hills Hoists

Това пък е емблемата на британския тим по ръгби Hammersmith Hills Hoists, които освен взима името на простора, само че и го инкорпорира в знака си.

   
Източник: chr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР