Вие предавате обществената военна политика, като по този начин чрез

...
Вие предавате обществената военна политика, като по този начин чрез
Коментари Харесай

Ген. Цанко Стойков: Чрез военните медии ние имаме пряка връзка с обществената действителност

„ Вие предавате публичната военна политика, като по този метод посредством вас ние имаме директна връзка с българската общност “. Това съобщи заместник-началникът на защитата генерал-лейтенант Цанко Стойков по случай 131 години военни медии, съобщи кореспондент на БГНЕС.

„ 131 години военни публицисти, оператори са дружно с нас. В танковете, в самолетите, в делници и в празници вие споделяте нашето всекидневие. С цел да разпространявате военната специалност, да предавате военната експертиза и политика на обществеността, вие ни издигате напред “, съобщи още военачалник Цанко Стойков.

„ За мен през днешния ден е огромна чест, че имам опцията да участвам, защото 54 години от моя живот е обвързван с вестника „ Българска войска “, това съобщи и генералът и някогашен шеф на Генералния щаб на Българската войска, Златан Стойков. „ От името на всички наши членове сервира своите почитания, за това че отразявахте през тези 54 години активността на българската войска, отразявахте достоверно напъните на всички наши съидейници, които потвърдиха освен на България, само че и на интернационалните организации, че ние сме почтени членове на НАТО “, разяснява още военачалник Златан Стойков.

Президентът Румен Радев също изпрати поздравления по случай 131- та годишнина от основаването на вестник „ Българска войска “ и 20 години Военен ефирен канал. Радев посочи, че полезностите на вестник „ Българска войска “ не се трансформират и той продължава да среща поколенията с нейното славно минало и с трудностите пред него отсега нататък, а военният канал, със своите вълнуващи истории, способства за развиването на българските жители.

На церемонията участваха редица офицери и генерали, представители на съюзни организации, както и членове от Съвет за електронни медии (Съюз на електронните медии), а поздравления изпратиха командирът на военноморските сили- контраадмирал Кирил Михайлов, пълководец на военновъздушните сили- генерал- майор Димитър Петров, пълководец на сухопътните войски, генерал-майор Деян Дешков и доста други видни представители на специалността.

За прелестната атмосфера по време на церемонията се погрижиха изпълнителите от квартет „ Ладена “, както и певицата Росица Кирилова.

БГНЕС напомня, че преди 131 години на 14 февруари 1892 година излиза първият брой на вестник „ Военни вести ”, който се явява и първият ведомствен боен вестник в България. След Първата международна война военното министерство трансформира заглавието на вестника, което става „ Народна защита “, а след Втората международна война продължава да излиза като „ Народна армия “. През 50-те години на 20-и век изданието е „ Народна войска “, а при започване на 90-те – „ Българска войска “.

Според откриватели това е най-старият институционален боен вестник в Европа, а в света по-стар е единствено американският вестник „ Звезди и нашивки “ („ Stars and Stripes “), който стартира да се печата по време на Гражданската война (1861-1865 г.), само че в историята му има огромни спирания, до момента в който българското военно издание в никакъв случай не е спирало.

Неговата функционалност постоянно е била една и съща – да отразява и разпространява българското военно дело, да пази достойнството и достолепието на българския боец. На военния вестник са сътрудничили най-големите класици на българската литература като Иван Вазов, Кирил Христов, Антон Страшимиров, Елин Пелин, Йордан Йовков, Георги Райчев, Теодор Траянов, Ламар, Николай Райнов, Павел Вежинов, Веселин Ханчев, Радой Ралин и доста други изтъкнати създатели.

През 1948 година с Указ № 16 на Народно събрание на Народна република България и Постановление на Министерски съвет № 7 вестникът е отличен с почетен медал за особени заслуги по време на Отечествената война на България за активизиране на бойния дух на армията. През 2004 година за 60-годишнината от излизането на първия брой на в. „ Народна армия “ е награден от тогавашния държавен глава Георги Първанов с „ Почетен знак на президента “. Така той се явява първото българско от време на време издание, което е удостоено с това високо отличие.

Военният ефирен канал започва на 7 януари 2003 година Първоначално програмата се излъчва от гр. Шумен и е с дълготрайност 4 часа на ден. От 1 март 2004 година ВТК към този момент се излъчва от София и е с 24-часова стратегия. За разпространяване на телевизионната си стратегия има подписани контракти с над 70 кабелни оператора. Разпространява се и посредством спътник на територията на страната, Балканския полуостров и цяла Европа. Чрез интернет и спътник програмата на ВТК е налична допълнително от 200 страни по света.

ВТК се постанова като водач в осведомителното обезпечаване на Министерството на защитата, изпълнявайки главната си задача за отразяване на политиките на държавното и военното управление в региона на сигурността и защитата. Освен към военните среди малкия екран е отворена и към необятната зрителска публика с разнообразната си стратегия, включваща лична продукция от новинарски излъчвания, публицистични излъчвания и документални филми, по този начин и богат избор от външни научно-популярни, просветителни, туристически и игрални филми.

Екипът на ВТК развива и утвърждава качествено и професионално поднесено журналистическо наличие, което да бъде желано, търсено и с най-високо доверие както от вътрешната, по този начин и от необятната външна публика. Доказателство за това са обнадеждаващите данни за нараснала гледаемост на програмата изключително през интернет. С над половин милион консуматори е посещаемостта на цифровите платформи - armymedia.bg, Фейсбук и You tube. Рязко се е нараснал и интереса от българските диаспори в чужбина. През годините ВТК е притежател на разнообразни влиятелни национални и интернационалните награди.

Днес военните печатни и електронни медии са под шапката на Информационния център на Министерството на защитата, където са интегрирани и оnline в общата си интернет платформа в осведомителния уебсайт на центъра - armymedia.bg./БГНЕС
Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР