Видяхме обществената оценка за кабинета Денков. Той премина през доста

...
Видяхме обществената оценка за кабинета Денков. Той премина през доста
Коментари Харесай

Какво свърши кабинетът Денков за последните 9 месеца?

Видяхме публичната оценка за кабинета Денков. Той мина през много трудности като най-голямото си остава самата сглобка - взаимно ръководство сред политически съперници, скрепено единствено с обща декларация на ротиращи се министър председатели. Това обаче му обезпечи парламентарна поддръжка с болшинство от 132 гласа при гласуването на 6ти юни.

Това е първото в България ротационно постоянно държавно управление, подкрепено от двете най-големи парламентарни групи,които напълно до неотдавна бяха и съществени съперници.

" Уверявам ви,че детската ми фантазия не е била да бъда министър председател на страна в тежка икономическа и политическа рецесия ", означи Николай Денков

Делян Пеевски и Мустафа Карадайъ също поддържаха държавното управление, до момента в който останалите от групата на Движение за права и свободи напуснаха залата и не гласоподаваха.

" Това за нас е първа крачка към превъзмогване на политическата рецесия ", счита Мустафа Карадайъ.

" Кабинетът не го поддържаме като кабинет. Подкрепяме единствено конституционната промяна ", съобщи Делян Пеевски.

След дълги години безплодно очакване, най-сетне България бе призната за пълновръстен член на Шенген по въздух и вода и към този момент има право на глас при взимането на решения от страните членки. Заваляха обаче и съществени рецензии, че държавното управление е предало националния интерес. В взаимно изказване Николай Денков и Мария Габриел споделиха,че това е мъчно извоювана, само че заслужена победа за България.

" Нека първо да се зарадваме на това, ще преговаряме до последния миг за включване и на сухопътните граници под форма, която е допустима за нас ", сподели Денков.

Фиксирана дата за приемането ни по суша няма, само че договарянията с Австрия не престават.

Заради утвърждения през юни нов пакет военна и военнотехническа помощ за Украйна искри прехвърчаха сред министър председател и президент. Румен Радев упрекна ръководещите, че нямат лично мислене, а
Денков отговори:

" Кога нашият президент е имал свое мнение? "

Проектът за безплатно даване на бронирана транспортна техника на Украйна провокира недоволството на ГЕРБ и Движение за права и свободи от работата на министъра на защитата Тодор Тагарев. Борисов го назова неработещ министър и настоя да бъде заменен.

Футболни почитатели, енергетици и земеделци сътвориха напрежение под прозорците на властта с поредност от митинги и претенции за оставки.

След Бомбички и сигнални ракети, водно оръдие, полицейско принуждение и ранени почитатели, министър председателят Денков упрекна вътрешния министър Калин Стоянов, че не си е приключил работата.

" Ако министърът не припознае това като принуждение, ще си подам оставката. Ако излезе и каже, да, тези служители на реда, аз няма да имам проблем с него, само че ще имам проблем с него, в случай че продължава да замазва обстановката ", посочи Денков.

От ГЕРБ и Движение за права и свободи опазиха Стоянов, а от ПП-ДБ обявиха, че той е към този момент отговорност на партията на Борисов.

Напрежение за държавното управление сътвориха и есенните аграрни митинги. Думи на Денков взривиха сектора:

" През последните два дни те започнаха да се държат като терористи, аз с терористи не договарям ", разяснява тогава Денков.

След остри рецензии министър председателят промени позицията си

" Аз съм подготвен да се извиня ", акцентира още той.

През февруари на Денков му се наложи още веднъж да договаря със земеделските стопани

Недоволстваха и енергетиците, а митингите им през есента доведоха до първи избор на съмнение против кабинета в бранш енергетика.

На 22 ноември ноември държавното управление оцеля и след втори избор на съмнение поради националната сигурност.

Спорът кой да бъде външен министър след ротацията и настояването на премиера Денков той да поеме този пост взриви през последните седмици взриви доверието сред сътрудниците в сглобката. В предпоследния ден на деветия месец министър председателят Денков подаде оставка както беше заречен.


Последвайте ни във и

Вече може да ни гледате и в
Намерете ни в
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР