Видимо в България частично слънчево затъмнение ще има днес. Като

...
Видимо в България частично слънчево затъмнение ще има днес. Като
Коментари Харесай

Частично слънчево затъмнение ще се неблюдава днес. Във Варна ще е 39,4 процента

Видимо в България отчасти слънчево затъмнение ще има през днешния ден. Като цяло то ще се следи от Европа, Североизточна Африка и Западна Азия. У нас ще стартира в 12:27 ч. и ще продължи 2 часа, 18 минути и 43 секунди за София. За столицата най-голямото закриване на слънчевия диск ще бъде 32.1% от площта му, а за Варна – 39.4%, оповестяват от НАОП " Николай Коперник " в морската столица.

От Източна България затъмнението ще се следи с малко по-голяма оптималната фаза. За Варна тя ще бъде 0.503 (с 39.4% закрита повърхност на слънчевия диск) и ще настъпи в 13:42:41 ч.

Началото и краят на затъмнението за Варна ще бъдат надлежно в 12:29:43 ч. и в 14:54:45 ч. Продължителността на затъмнението тук ще бъде 2 часа, 25 минути и 02 секунди.

Следващото отчасти слънчево затъмнение, което ще може да бъде следено от България ще е след 4 години - на 12 август 2026 година

Учениците, кръжочници в НАОП, ще бъдат разграничени на работни групи, които ще имат съответни задания по време на затъмнението.

Учените насочат предизвестия за отбрана на зрението и на фотографската техника от рисково мощната слънчева светлина. Желаещите да следят явлението би трябвало да слагат подобаващи слънчеви филтри пред очите си и пред обективите на употребяваната от тях техника.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР