Видеоклип, разпространен в мрежата, който показва най-малко 11 мъртви руски

...
Видеоклип, разпространен в мрежата, който показва най-малко 11 мъртви руски
Коментари Харесай

Манипулация или екзекуция е видеото с мъртвите руски войници?

Видеоклип, публикуван в мрежата, който демонстрира минимум 11 мъртви съветски бойци в Украйна, докара до замяна на взаимни обвинявания сред Москва и Киев. Според Русия, Украйна е виновна за “безмилостен разстрел на невъоръжени съветски военнослужещи ”.

 

Украинският омбудсман Дмитрий Любинец пък съобщи, че съветските бойци са разкрили огън, до момента в който сякаш се предават. От Организация на обединените нации подчертаха, че случилото се би трябвало да бъде разследвано, написа " ".

 

Предавали ли са се в действителност съветските бойци?

Спорните фрагменти евентуално са били снимани в средата на ноември в село Макеевка в Луганска област. И “Ню Йорк Таймс ”, и немската общественоправна медийна мрежа ARD потвърдиха, че фрагментите са достоверни. Но събитията, при които са били снимани, остават напълно неразбираеми.
 
Видеото наподобява демонстрира по какъв начин украински бойци обкръжават къща, в която се крият съветски сили. Някои от съветските бойци вероятно към този момент са се предали и лежат на земята. Изведнъж се появява въоръжен мъж и открива огън. На това място фрагментите прекъсват.

 

От украинска позиция те демонстрират мнима капитулация на съветските бойци. Някои от тях симулирали, че се предават, а в същото време други откриват огън по украинските войски. Подобен акт би се счел за военно закононарушение съгласно интернационалното право. Украинската основна прокуратура към този момент разгласи, че е почнала следствие на изказванията за мнима капитулация. Според нея украинските бойци са били принудени да се пазят от противников огън.

 

Украйна твърди, че разполага с цялостния запис

Михайло Подоляк, консултант на украинския президент Володимир Зеленски, също счита, че събитията, показани във видеото, съставляват съветско военно закононарушение. Двама съветски бойци “излизат и стартират да стрелят по хора, по украински военни ”, споделя Подоляк. Той твърди, че украинското държавно управление разполага с цялостния видеозапис, само че до момента той не е оповестен.

 

Украйна също по този начин акцентира, че на нейните войски е било подредено да залавят колкото се може повече съветски пленници, с цел да ги разменят за украински военнопленници, задържани от руснаците.

 

Русия заплаши, че ще накаже виновните

Според съветската версия украинските сили са простреляли съветски военни, които са желали да се предадат. Говорителката на съветското външно министерство Мария Захарова приказва за “екзекуция ”. Русия желае да организира лично наказателно следствие на случая и упорства за интернационално следствие на събитията.

 

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков разгласи по-рано, че Русияще намери украинските бойци, които счита за виновни. “Те би трябвало да бъдат открити и осъдени ”, настоя Песков.

 

От Бюрото по правата на индивида към Организация на обединените нации обявиха, че изказванията, свързани със противоречивите видеозаписи, би трябвало да бъдат “незабавно, изцяло и дейно разследвани, а причинителите - подведени под отговорност ”.
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР